NAKON JUŽINE – NOVO ZAHLADNJENJE: Gdje i kada stiže snijeg?

Foto: S Krka (Dejan Hriljac)

Na Jadranu će jutarnje temperature biti oko 5, dnevne oko 10, no činit će se hladnije zbog bure koja će puhati cijeli tjedan

Danas je stigla službena klimatološka analiza Državnog hidrometeorološkog zavoda za siječanj (http://klima.hr/ocjene_arhiva.php) koji je prema očekivanjima dobio ocjene hladno (Središnja Hrvatska, Gorski kotar i Lika), vrlo hladno (ostatak zemlje, osim Hvara) i ekstremno hladno (Hvar). U mnogim dijelovima zemlje to je bio jedan od nekoliko najhladnijih siječanja u povijesti mjerenja koja u Hrvatskoj doseže i 160 godina unatrag.

Početkom veljače-prevrtače uslijedilo je naglo zatopljenje uzrokovano jakom južinom zbog koje su temperature skočile na znatno iznadprosječne vrijednosti te se u nekoliko dana otopio sav snijeg, osim na Zavižanu. Ipak, ta južina je relativno kratkog vijeka jer već danas stiže nam novo zahladnjenje i povratak temperatura na prosječne vrijednosti.

U cijeloj će zemlji danas ostati vjetrovito, oblačno i kišovito. Na Jadranu uz kišu, a na kopnu uz kišu do kasnih večernjih sati koja će tada početi prelaziti u susnježicu i snijeg. Jedino će u Gorskom kotaru i Lici snijeg početi prije, već tijekom poslijepodneva.

Snijeg će u kopnenim predjelima padati tijekom noći te sutrašnjeg jutra, no u većini krajeva ipak ne očekujemo stvaranje značajnijeg pokrivača. Naime, tlo je još toplo zbog posljednje južine, a i snijeg koji će padati bit će vrlo mokar, u obliku velikih pahulja popularno zvanih krpe pa se neće dobro primati na tlo, osobito ne u nizinama. Samo u gorskim krajevima, iznad 500 metara, moguć je pokrivač viši od 10 centimetara.

Ostatak tjedna donosi nešto niže temperature, no ne poput onih u siječnju! Jutarnja će na kopnu biti malo ispod nule, najhladnije za vikend, kad će se spustiti do -5, dok će dnevne biti nekoliko stupnjeva iznad nule.

Na Jadranu će jutarnje temperature biti oko 5, dnevne oko 10, no činit će se hladnije zbog bure koja će puhati cijeli tjedan.

Što se tiče oborina u ostatku tjedna, bit će ih znatno manje nego danas. Nešto malo još sutra prijepodne te još manje u četvrtak i petak – na Jadranu kiša, na kopnu snijeg.

Prema kraju tjedna na kopnu je moguća i magla, koja se ponegdje može dulje zadržavati te ponovno stvarati dojam tmurnog vremena. Detaljnije o svemu, prema lokacijama, uz upozorenja i preporuke, doznajte u prognozi RTL Vrijeme, svaki dan oko 19:15!
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari