Farmaceutska industrija u napadu na tržište: Hoće li se tablete protiv boli – prodavati bez recepta izvan ljekarni?

Je li na vidiku velika promjena za izdavanje anelgetika izvan ljekarni? Iako iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode ne žele ni potvrditi ni demantirati slučaj – istražujemo što bi slobodna prodaja donijela građanima

Bez recepta izvan ljekarne? Može, ali samo za 160 lijekova od njih gotovo 5000.

Do onih na bazi acetilsalicilne kiseline, primjerice andola i aspirina – bez recepta se ne može.

“Mislim da je to ok. Tu se radi o Andolu i Aspirinu, ne bojim se nekakve zloupotrebe”, rekao je jedan od građana.

Iako je u većini zemalja unije izdavanje moguće bez recepta i izvan ljekarne, u Hrvatskoj nije. Iz Agencije za lijekove ne otkrivaju hoće li se praksa mijenjati poručuju: riječ je o poslovnoj tajni.

Izdavanje lijekova u specijaliziranim prodavaonicama regulirano je cijelim nizom mehanizama kojima se osigurava da ovakav način izdavanja nipošto ne predstavlja rizik za pacijente. Izdavanje lijeka izvan ljekarni može se odobriti isključivo za lijekove čiji je sigurnosni profil dobro poznat i koji su dokazano sigurni i učinkoviti u samoliječenju.

“Smatramo da bi izdavanjem tih lijekova izvan ljekarni na neki način bila ugrožena sigurnost naših građana. Lijekovi bez obzira što su bezreceptni i mogu imati posljedice na zdravlje pacijenata”, Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke Komore.

Dodaje da Portugal i Švedska koje su imale slobodnu prodaju, lijekove vraćaju u ljekarne.

“Uprava ta iskustva potvrđuju da brojne štetne posljedice, posebno kod ibuprofena, kod paracetamola, a znamo da su moguća i kod acetilsalicilne kiseline – trovanja, pa čak i smrtni slučajevi potvrđuju potrebu da se ti lijekovi isključivo izdaju u ljekarnama”, dodaje Portolan.

Stav Europske komisije je da se povećanjem dostupnosti ruše cijene lijekova što u Hrvatskoj nije slučaj.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari