ODLUKA UPRAVO STIGLA

NIŠTA OD WC ČETKE ZA 700 KUNA Beroš poništio obnovu WC-a za 2,3 milijuna kuna nakon otkrića Net.hr-a!

Foto: Pixsell/ Ilustracija

Upravo je stigla odluka koju potpisuje ministar Vili Beroš kojom se poništava javna nabava obnove WC-a u zgradi Ministarstva

Ministarstvo zdravstva poništilo  je postupak javne nabave u kojem su trebali biti obnovljeni WC-i u zgradi Ministarstva za 2,3 milijuna kuna bez PDV-a, o kojem je prvi pisao Net.hr, a ubrzo je postala glavna tema svih domaćih medija.

Samu je nabavu gorljivo branio i sam ministar zdravstva Vili Beroš no sada ju je ipak morao povući.

Podsjećamo, ministarstvo je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, 3. kolovoza objavilo obavijest o nadmetanju pod nazivom “Nabava izvođenja radova na obnovi sanitarnih čvorova”, a gdje se traže izvođači za rekonstrukcija sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva, piše Net.hr.

Preko 3000 eura po kvadratu

Procijenjena vrijednost tih radova bila je 2.300.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno vrtoglavih 3313 eura po kvadratu WC-a s uključenim PDV-om. Ovaj podatak razbjesnio je javnost s obzirom da se radi o nevjerojatnoj cijeni po kvadratu obnove. Primjerice, kvadrat novogradnje u Zagrebu može se kupiti za manje novaca nego što je Beroševo ministarstvo planiralo utrošiti u renovaciju jednog kvadrata WC-a.

Analizom spornog projekta Net.hr došao je do nekih detalja cijele rekonstrukcije, gdje su kao ogledni primjerci novih sanitarija bili navedeni luksuzni i skupi proizvodi, kao primjerice četka za WC čija je cijena vrtoglavih 700 kuna ili pak sušilo za ruke koje košta preko 8000 kuna po komadu.

WC školjke koje su u projektu bile navedene kao “ogledni primjerci” kako je ministarstvo reklo, iako je u projektu iznad tih fotografija jasno pisalo “specifikacija opreme”, koštale su preko 3500 kuna po komadu, dok je cijena pisoara koji su bili navedeni kao ogledni primjerci u projektu bila preko 4.300 kuna  po komadu.

Također, u projektu koji je objavljen na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave, navodi se i rekonstrukcija jednog sanitarnog čvora u kojem se nalaze dvije tuš kabine, a čija opremanje bi prema “oglednim primjercima” iz projekta također bilo papreno skupo.

Ministarstvo se kasnije branilo da nisu planirali kupovati četke koje koštaju 700 kuna po komadu, a pojasnili su i da je nužno da obnove sanitarne čvorove jer su oni u jako lošem stanju, a osim zaposlenika ministarstva, koriste ih i posjetitelji koji dolaze u ministarstvo.

Zbog oglednih primjerka poništili natječaj

Rok za dostavu ponuda za izvođenje radova bio je 25. kolovoz 2022. godine, no danas je objavljena odluka da se sporni natječaj poništava.

U Odluci o poništenju, ministarstvo navodi da da se postupak javne nabave poništava jer su “postale poznate okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drugačije obavijesti o nadmetanju i dokumentacije o nabavi, da su bile poznate prije“.

Nadalje u obrazloženju stoji da su uvidom u dokumentaciju o nadmetanju „Obnova sanitarnih čvorova” u prilogu pod nazivom “Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu, koji datira iz 2017. godine, stečeni preduvjeti za poništenje postupka javne nabave.

“S obzirom da bi fotografije oglednih primjera proizvoda potencijalno mogle navesti ponuditelja na krivi zaključak odnosno potencijalnu cijenu, postupak javne nabave se poništava”, stoji u obrazloženju.

U odluci se navodi da će naručitelj ponovo pokrenuti postupak javne nabave nakon isteka žalbenog roka, a “najkasnije u roku od 120 dana od dana objave ove Odluke”. odluka o poništenju stupa na snagu s današnjim danom.

Neminovno je da će ministarstvo morati raspisati novi natječaj, no bit će jako interesantno za vidjeti koja će biti procjenjena vrijednost kada se natječaj ponovo raspiše. Ostane li ministarsvo pri istoj cifri, to će definitivno biti jedni od skupljih WC-a u Hrvatskoj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views