KAOTIČNO STANJE

Nakon povlačenja hrane s polica: SDP apelira da se inspekcije vrate u sustav Ministarstva poljoprivrede!

SDP je upozorio resornu ministricu da je više puta upozoravao na kaotično stanje u području službenih kontrola

SDP je u srijedu poslao apel Ministarstvu poljoprivrede u kojem traži da u svoj resor vrate inspekcijske nadzore nad hranom zbog zaštite sigurnosti potrošača, naglasivši da su takav stav javno iznijele razne stručne službe i institucije.

SDP je upozorio resornu ministricu da je više puta upozoravao na kaotično stanje u području službenih kontrola, a i kroz rasprave na pojedinim zakonskim prijedlozima.

“Naravno, niti jedna naša sugestija nije od strane vladajućih prihvaćena, o njoj se čak nije niti ozbiljno raspravljalo”, dodaje se u priopćenju. Navode Državni inspektorat koji je od 1. travnja 2019. godine započeo s radom kao središnje državno tijelo koje treba objediniti sve inspekcije.

VIDEO DANA:

Nejasno određena nadležnost resornog ministarstva

“Pitamo se zašto Ministarstvo poljoprivrede nije paralelno pripremilo i sve potrebne izmjene zakona koje je trebalo uskladiti s početkom rada Državnog inspektorata te kome je bilo u interesu da se uspostavljeni sustav vezan uz sigurnost i zaštitu potrošača ponovno gradi iz početka”, stoji u priopćenju.

Ističe se kako sve ukazuje na nejasno određenu nadležnost Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, pogodovanje pojedinim inspekcijama i nametanje neutemeljenih odluka koje predstavljaju visok rizik.

“(…) apeliramo da se inspekcije iz područja poljoprivrede vrate u sastav nadležnog Ministarstva prije svega zbog zaštite i sigurnosti potrošača. Takav stav javno su iznijele razne stručne službe i institucije ali ih, kao i nas, Ministarstvo poljoprivrede nije htjelo saslušati”,  navodi se u priopćenju.

SDP inzistira na pojačanju inspekcijskih nadzora

SDP poručuje kako inzistiraju da se inspekcijski nadzori pojačaju i provedu, ne samo na osnovi godišnjih planova, već i po prijavi potrošača.

“Javnost bi trebalo informirati o broju provedbenih nadzora, pokrenutim postupcima i naplaćenim novčanim kaznama na osnovi prekršajnih odredbi. Koliko znamo, do sada nije bilo akcija na nacionalnoj razini koje bi se odnosile na prijevare s hranom, a kamoli izdavanjem naloga za uhićenje po ovom pitanju kao što je to bio slučaj kod Europola”, stoji u priopćenju.

SDP smatra kako sve ovo ima negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače koji su izloženi nelojalnoj konkurenciji protiv koje resorno ministarstvo ne poduzima gotovo nikakve mjere (HINA.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari