DJELOMIČNA POMRČINA

Galerija | Nakon sedam godina na nebu iznad Hrvatske očekuje se spektakl! A evo i kada će Mjesec na 2 sata prekriti sunce

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će se 25. listopada, a trajat će 2 sata i 3 minute, izvijestio je Hrvatski astronomski savez. Počet će u 11,20 sati, maksimum će dosegnuti u 12,21, a završit će u 13,24 sati. Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. iako se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari