CYBER KRIMINAL

Video | Većina Hrvata pribojava se krađe identiteta: ‘Problem su iste, predvidljive lozinke.’ Evo kako se zaštititi

Nadam se da ćete me poštovati – ja sam gej. Ta objava bivšeg španjolskog vratara Ikera Casillasa na Twitteru je u samo sat vremena skupila više od 200 tisuća reakcija.

No ubrzo stiže isprika i demantij – jer je Twitter račun proslavljenog sportaša bio hakiran. Nije Casillas ni prvi, ni zadnji kojem je otet profil. Slično je prošla i bivša košarkašica Antonija Mišura Sandrić. Vrlo iskreno priznaje – bilo je jezivo.

Točno 82 minute – toliko dugo se svijet pitao je li legenda španjolskog nogometa, proslavljeni golman Iker Casillas gay ili ne. Gotovo 10 milijuna Twitter korisnika, koji ga prate – uskoro su dobili potvrdu – sve je djelo hakera. Casillas je demantirao sve, uz podršku LGBT zajednici.

“Ispalo je da je taj konkretni najpopularniji od svih koje imaju, pa dobiju doseg, onda se priča o tome, a netko se veselo smije u nekoj sobi kao hahahaha ja sam to napravio”, kaže IT stručnjak Marko Rakar.

Jedini koji se nasmijao na Casillasovu objavu bio je njegov nekadašnji nogometni rival Carlos Puyol – koji mu je poručio kako je ponosan na njega. Muku u virtualnom svijetu prošla je i naša bivša košarkašica – koja je ostala bez Instagrama, ali uz pomoć stručnjaka – uspjela je vratiti profil. Iskustvo je opisala stravičnim.

“Ja sam se samo ujutro probudila i nisam mogla ući u Instagram. Pokušala sam puno puta i nije išlo. Ja i dalje nisam skužila što se dogodilo dok mi se prijatelji nisu javili, koja ti je ovo slika profila, što se događa. Bilo je stravično, tražili su u Coinsima da isplatim novac, prijeteće poruke kao da te netko oteo i traži nagodbu s tobom”, kaže bivša košarkašica Antonija Mišura Sandrić.

Ako se pita cyber kriminalce – društvene mreže su najbolja stvar koja se dogodila otkako je interneta. Žele izazvati kaos, nered – ili uzeti novac. Hakiranje je često, svakodnevno, i izgleda – većina Hrvata se pribojava krađe identiteta.

“Bojim se. Što ću vam reći da me strah, kad sam u tim godinama, nikad ne znate tko vam može banuti na vrata – ne otvaram nikom! To je uglavnom to!”, govori Marija iz Zagreba.

“Za osobne podatke se bojim da ne iskoriste, u neke svrhe”, dodaje sugrađanka Ika.

Zaštita jest važna, ali korisnici su se ulijenili – uglavnom koriste iste, predvidljive lozinke.

“Složeni password je svaki onaj password koji ima recimo 14 ili više znakova, znači zamislite prvu rečenicu omiljene knjige, omiljeni stih ili nekakva kombinacija riječi i brojeva koja vama znači, a da nisu vaši rođendani ili rođendani vaših ukućana”, kaže Rakar.

Na taj način upornim hakerima ćete pomrsiti račune. I vaš će ostati siguran, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari