NALAZ INSPEKCIJE OKRIVIO LIJEČNIKA: Matea kroz suze poručuje – ‘Sretna sam, ali dijete mi nitko ne može vratiti’

Sina joj ne može nitko vratiti. Za vrijeme njenog porođaja bilo je propusta, to je tvrdila Matea Janković od početka, a sada je potvrdila i inspekcija ministarstva zdravlja

Nesretna rodilja Matea Janković je imala pravo. Ljudska pogreška kriva je što je pri porođaju u vinkovačkom rodilištu izgubila bebu. Inspekcija je potvrdila da porođaj nije vođen po pravilima i da je učinjen niz propusta te sada sve prepuštaju Državnom odvjetništvu i Hrvatskoj liječničkoj komori.

Posjetili smo Mateu u njenom domu u Ivankovu pored Vinkovaca, koja nam je otkrila ako se osjeća nakon nalaza inspekcije, ali i što očekuje da će se sada uslijediti.

“Jednim dijelom se osjećam sretno zbog ishoda cjelokupne situacije, a drugim dijelom sam užasno tužna jer meni moje dijete nitko ne može vratiti”, kaže nam Matea.

Matea dodaje kako sada očekuje da bolnica i Liječnička komora odrade svoj posao kako treba.

“Očekujem da se doktor makne sa svoje pozicije i trajno izgubi svoju licencu. Ja tvrdim da u vinkovačkoj bolnici ima jako puno dobrih doktora i da im ne treba jedan ovakav, zbog kojeg bi mogli izgubiti sav svoj ugled”, kaže Matea.

Njezina priča je potaknula mnoge majke koje su proživjele slična neugodna iskustva s dotičnim liječnikom da javno istupe, a sada su se udružile i u udrugu.

“Mi osnivamo svoju udrugu koja će se zvati ‘Ivano’, očekujemo da se više nikome ne dogodi ovo što se dogodilo meni. Javile su mi se mnoge majke sa sličnim iskustvom i nadam se da majke više neće šutjeti. Ja ih molim da istupe i da kažu svoju priču, kakva god ona bila”, kaže Matea i dodaje kako ju ova priča neće zaustaviti u želji da postane majka.

“Ja ne odustajem, ja sam borac. Nema šanse da odustanem. Nadam se da ću uspjeti postati majka i ponovno ću ići rađati u vinkovačku bolnicu da pokažem da ondje ima dobrih doktora”, kaže Matea.

Podsjetimo, tijekom nadzora, koji je trajao dva dana, inspekcija je u vinkovačkoj općoj bolnici obavila razgovor sa svim zdravstvenim radnicima, koji su sudjelovali u vođenju porođaja te je izuzeta medicinska dokumentacija.

“Uvidom u relevantnu dokumentaciju utvrđeno je kako zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja, odnosno porođaj nije vođen sukladno pravilima suvremene opstetričke prakse”, poručili su nakon obavljene inspekcije iz Ministarstva zdravlja.

Sankcija za liječnika, koji je vodio porođaj, za sada nema. Od početka nemilog događaja on je na bolovanju. U bolnici zbog svega izražavaju žaljenje i poručuju da će postupiti prema uputama Ministarstva zdravlja.

Matein otac je zadovoljan brzom reakcijom ministarstva.

“Naravno da sam zadovoljan, institucije ove države počele su raditi svoj posao nakon toliko godina. Ja osobno vjerujem u pravnu državu”, poručuje Matein otac Zlatko Bošnjak.

Više od 14 sati trajao je mukotrpan porođaj Matee Janković. Liječnik ju je odbio poroditi carskim rezom te je rodila mrtvorođenče.

Nakon što je njena priča dospjela u javnost, javile su se mnoge žene, koje su također imale neugodno iskustvo s istim ginekologom tijekom porođaja.

Za smjenu liječnika, raspisana je i online peticija s više od 18 tisuća potpisa. Osnovat će se i udruga koja će štititi slavonske majke.

Nalaz inspekcije bit će proslijeđen općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima te Hrvatskoj liječničkoj komori.

Ivana Draganić/Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari