POČELA I SLUŽBENA KAMPANJA U SDP-u: ‘Stranka se ne može voditi kao Cosa Nostra’

Prije sjednice izjavu je dao kandidat za predsjednika Komadina, koji je na pitanje o oštroj retorici svog protukandidata Zorana Milanovića kazao kako je to sve iza SDP-a

Glavni odbor SDP-a je u subotu, na posljednjoj sjednici prije unutarstranačkih izbora, utvrdio kandidature dvojice kandidata za predsjednika stranke, Zorana Milanovića i Zlatka Komadine, čime je počela i službena izborna kampanja u toj stranci.

Predsjednik Središnje izborne komisije Vedran Lendić je nakon sjednice izvijestio da je izvješće o pravovaljanim kandidaturama prihvaćeno jednoglasno i bez rasprave, da je za Predsjedništvo stranke kandidirano 66 SDP-ovaca, a za Glavni odbor njih 420.
Dodao je kako je stranka, s već imenovanih 517 biračkih mjesta i 2700 biračkih odbora, potpuno spremna za izbore.

Komadina siguran da će pobijediti

Prije sjednice izjavu je dao kandidat za predsjednika Komadina, koji je na pitanje o oštroj retorici svog protukandidata Zorana Milanovića kazao kako je to sve iza SDP-a.

“Sve je to iza nas, idu izbori, ovo je posljednja sjednica Glavnog odbora, verifikacija kandidatura i idemo u novo vodstvo SDP-a”, rekao je.

Komadina je siguran da će pobijediti na izborima, a na pitanje s kolikom razlikom, odgovorio je kako mu je dovoljan jedan glas više od polovice onih koji iziđu na izbore.

Uvjeren je i da će odaziv biti viši nego na posljednjim izborima, kada je jedini kandidat za predsjednika bio Milanović.

Zamoljen da komentira tumačenja po kojima bi zajedno s Mostom SDP s njim na čelu bez izbora mogao preuzeti parlamentarnu većinu, Komadina je kazao kako mu je “drago da u Mostu smatraju da je kooperativan” i da s njim mogu surađivati, ali da ne vjeruje u mogućnost preuzimanja vlasti bez izbora.

“Teško to ide, nikad se u Hrvatskoj nije dogodilo s desna ulijevo, u pravilu bi trebalo vratiti mandat građanima za nove izbore”, izjavio je.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko nije želio odgovoriti na pitanje tko je njegov favorit za predsjednika stranke, a poručio je kako ga zanimaju stranačke politike, a ne pojedinci.

“Izbori se često shvaćaju kao navijanje, no stranka mora razmišljati o političkoj platformi koju će donijeti nakon izbora i kako će djelovati u novom mandatu”, rekao je Leko, naglasivši kako ne želi biti navijač.

Na inzistiranje novinara da otkrije je li mu bliži Milanović ili Komadina, odgovorio je kako je rekao dovoljno kad je kazao kako je SDP-u potrebna promjena da bi se mogao pripremiti za novi mandat i ponuditi građanima perspektivu.

Duško Polovina Lungo: Onemogućeno mi je prikupljanje potpisa

Nezadovoljan je nakon sjednice ostao treći kandidat Duško Polovina Lungo, koji nije uspio prikupiti potrrebnih 1000 potpisa potpore za kandidaturu.
Polovina tvrdi da mu je onemogućeno prikupljanje potpisa, jer su se, kaže, organizacije na terenu podijelile između onih koji podržavaju Milanovića i Komadininih pristalica, zbog čega nije mogao prikupljati potpise u stranačkim prostorijama. Ustvrdio je da se na to žalio u stranci, a izjave da SIK nije zaprimila ni jedan prigovor nazvao je lažima.

“Skupljanje potpisa po prostorijama je bilo zabranjeno, jer se naše članstvo podijelilo za jednoga ili drugoga, a ja sam treći. Imamo praktično dva klana, gdje će sasvim pogrešni ljudi ući u strukturu SDP-a. Onemogućen sam u svemu, ova dvojica su jedan predsjednik, a drugi potpredsjednik, imaju infrastrukturu i koristili su tu infrastrukturu do današnjega dana. Ja nisam mogao koristiti ništa od toga”, rekao je Lungo, koji smatra da za probleme s potpisivanjem nisu kriva dvojica kandidata za predsjednika, nego samo članstvo.

Ipak, ne namjerava tužiti stranku, jer, kaže, “stranka se nikad ne tuži, ne možete tužiti bračnog druga s kojim spavate u istom krevetu”.

Milanović bio samo na početku sjednice; Baldasar: Pokazao nepoštivanje prema Glavnom odboru

Glavni odbor promijenio je i odluku o financiranju kampanje pa će stranka, umjesto prethodno predviđenih 100.000 kuna, za svakog kandidata izdvojiti 120.000, a kandidati će uz to moći uložiti do 80.000 vlastitih kuna, s tim da donacije smiju primati isključivo od članova stranke.

Koordinator Milanovićeve kampanje Siniša Hajdaš Dončić smatra kako je to dovoljno za kampanju, koja se, kaže, svodi na razgovor s članstvom.

Na sjednici je prihvaćen i financijski izvještaj stranke za 2015., a dio medija prenio je neslužbene informacije sa sjednice, po kojima se povela rasprava o manjku koji je stranka ostvarila, a navode i kako je upozoreno da se stranačke financije ne smiju voditi kao u Cosa nostri, no članovi Glavnog odbora poslije sjednice su kazali kako rasprave gotovo da i nije bilo te da je takvu usporedbu iznijela članica Statutarne komisije, koja uopće nije u Glavnom odboru.
Da rasprava o financijskom izvješću nije bila burna tvrdi i Leko, koji je izvijestio da je izvješće prihvaćeno velikom većinom glasova, a u stranci se doznaje da je nekoliko članova Glavnog odbora, koji broji više od 100 članova, ostalo suzdržano.

Zoran Milanović bio je samo na početku sjednice, a poslije je otišao iz prostorije. Na to su negodovali neki članovi Glavnog odbora, među njima i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je novinarima rekao kako smatra da je Milanović time pokazao nepoštivanje prema stranačkom tijelu.

[yop_poll id=”13″]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari