NAPETOST RASTE: Slovenski parlament glasa o slanju vojske na granicu, Srbi prozivaju Hrvatsku zbog ugrožavanja suvereniteta

Prema podacima slovenske policije, u njihovu je zemlju u ponedjeljak i tijekom noći na utorak ušlo skoro 8 tisuća migranata, a dio njih ušao je ilegalno preko zelene granice.

Naime, u blizini graničnog prijelaza Rigonce slovenska policija je nešto iza ponoći presrela veliku skupinu migranata koji su nezakonito prešli državnu granicu između Hrvatske i Slovenije, priopćila je Policijska uprava Novo Mesto.

Zbog nastale situacije Slovenski parlament odlučivat će o slanju vojske na granicu. Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je kako već sutra na snagu stupa izmjena slovenskog zakona o obrani i vojska ide na granicu.

Tim se izmjenama vojsci daju veće ovlasti za pomoć policiji u zaštiti granice.

 – Očekuje se da izmjene zakona budu prihvaćene u slovenskom parlamentu, nakon čega bi vojska odmah mogla početi izvršavati postavljene zadaće – kazao je Cerar ne iznoseći detalje.

Napeto je i u odnosima s istočnim susjedima.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, više hrvatskih policajaca u ponedjeljak ušlo na teritorij Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, te da su pri tome napali novinare koji su izvještavali o izbjegličkoj krizi, prenosi Hina.

Stefanović je, prenose beogradski elektornički mediji, najoštrije osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritorij Srbije u ponedjeljak tijekom dana, ocjenivši da je time bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ne isključuje mogućnost zatvaranja granice. 

– Morat ćemo zatvoriti granicu ako to učine Slovenija, Austrija i Njemačka. To ne želimo, ali nemamo drugog izbora – izjavila je Pusić dodavši da je to antieuropski, neefikasno te da nije pravo rješenje. Na prozivke iz Srbije Pusić je odgovorila da hrvatska policija u ponedjeljak nije prešla granicu sa Srbijom, a najavu Beograda da će zbog toga poslati prosvjednu notu drži deplasiranom.

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da neće doći do nagomilavanja izbjeglica u Hrvatskoj, jer Vlada organizirano radi, a život normalno teče, pa će tako biti i dalje, bez obzira što opozicija priželjkuje kaos, prenosi Hina.

Od ponoći do 9 sat u Hrvatsku ušlo je 2558 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2 600 osoba, izvještava MUP.

I dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 204 126 migranata

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari