TRAŽE DUGOROČNO RJEŠENJE: Hrvatska zajednica županija mjesecima upozoravala na opasnost od poplava

Od ožujka ove godine hrvatski župani tražili su hitan radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede kako bi se  žurno intenzivirale aktivnosti na unapređenju obrane od poplava.

Hrvatska zajednica županija nekoliko mjeseci upozorava Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede na ekstremne hidrološke prilike koje rezultiraju velikim vodnim valovima i prelijevanjem poplavnih voda preko nasipa.

– U većini županija bilježe se veće ili manje štete zbog ekstremnih vodostaja koji prijete rušenjem postojećih nasipa i poplavljivanjem infrastrukturnih i gospodarskih objekata. Županijske službe pomažu koliko mogu jer sad nemamo vremena za strategiju nego moramo djelovati. Upozoravali smo na ovo kada je bilo vrijeme i danas inzistiramo da odgovorni za ovakve štete što prije ponude dugoročno rješenje koje će biti efikasno i usklađeno s potrebama na terenu. Modernizacija sustava mora početi istog trena inače ćemo ovakve i još gore scenarije imati svakih pola godine, a ljudima nitko neće moći nadoknaditi uništenu imovinu – upozorio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan.

Sukladno Zakonu o vodama i Državnom planu obrane od poplava, Hrvatske vode upravljaju obranom od poplava i provode mjere obrane od poplava, koje uključuju mjere planiranja, uređenja voda, preventivnih pripremnih radnji , kao i provedbe neposrednih mjera redovne i izvanredne obrane od poplava.

Nakon katastrofalnih poplava u Županjskoj Posavini, Hrvatska zajednica županija ponudila je i svoje resurse kako bi zajedničkim snagama što prije krenuli u unapređenje sustava obrane od poplava. Uslijed nedavnih obilnih oborina i rasta vodostaja Save i Kupe, većina županija odmah je aktivirala svoje Stožere zaštite i spašavanja koji se već godinama nose s problemima na terenu.

U konačnici je poznato da su štete od poplava uvijek veće od ulaganja koja su potrebna za poboljšanje sustava obrane od poplava i sprečavanje njihovih posljedica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari