ZASTRAŠUJUĆI PRIKAZ MOĆI

NATO poslao brutalno upozorenje Putinu: Američki nuklearni bombarder pod zaštitom lovaca na nebu iznad Europe

Foto: NATO AIR COMMAND

Spektakularna snimka, snimljena iz kokpita jednog od dva bombardera B-52 Stratofortress s nuklearnim oružjem, pokazala je njegov pandan kako lebdi iznad oblaka zajedno s borbenim zrakoplovima NATO-a

NATO je poslao jasno upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu objavivši video demonstracije vojne snage vojnog saveza, u kojem se na nebu iznad Europe mogu vidjeti dva američka nuklearna bombardera B-52 uz koje lete šest borbenih zrakoplova iz Španjolske, Italije i Rumunjske.

Spektakularna snimka, snimljena iz kokpita jednog od dva bombardera B-52 Stratofortress s nuklearnim oružjem, pokazala je njegov pandan kako lebdi iznad oblaka zajedno s borbenim zrakoplovima NATO-a.

Zračno zapovjedništvo NATO-a objavilo je na Twitteru da ‘B-52 treniraju sa savezničkim zračnim snagama tijekom njihove BTF misije ‘jačajući naše euroatlantsko partnerstvo’ usred pojačanih napetosti u regiji.

Upozorenje ruskom tiraninu dolazi nakon što su njegovi zrakoplovi presreli dva bombardera iznad Baltika ranije ovog tjedna – prvi susret između strana otkako je Rusija oborila američki dron.

“Pogledajte kokpit bombardera B-52 Stratofortress američkih zračnih snaga koji rade s NATO saveznicima tijekom nedavne misije nad Europom. B-52 treniraju sa savezničkim zračnim snagama tijekom njihove misije BTF (Bomber Task Force) jačajući naše euroatlantsko partnerstvo”, objavio je NATO.

Na snimci se mogu vidjeti talijanski Typhooni, španjolski F-18 i rumunjski F-16.

Rusija upozorila Britaniju zbog planova da potencijalno naoruža Ukrajinu

Spektakularna snimka dolazi u trenutku kada je Rusija upozorila Britaniju zbog planova da potencijalno naoruža Ukrajinu tenkovskim granatama koje sadrže osiromašeni uran. Moskva je ljuta zbog plana, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio ga je kao “genocid” i još jednom upozorio na “nuklearni sudar”.

Britanija je optužila Ruse da “namjerno pokušavaju dezinformirati” oko “standardne komponente koja nema nikakve veze s nuklearnim oružjem ili sposobnostima”.

Rusi presreli američke bombardere

U utorak je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je njegov radar otkrio dvije mete koje su identificirane kao bombarderi američkih zračnih snaga B-52H, izvijestila je državna novinska agencija TASS. Snimka snimljena sa Su-35 pokazuje kako leti pored jednog od dva masivna B-52 dok su ruski nuklearni bombarderi Tu-95 Bear viđeni kako polijeću u međusobnom natjecanju snage.

Poljski F-16 avioni iznad Baltičkog mora

Prije nego što su B-52 presreli zrakoplovi Vladimira Putina, fotografija prikazuje kako ih prate poljski F-16 avioni iznad Baltičkog mora. Ministarstvo je priopćilo da se borbeni zrakoplov Su-35 digao u zrak kako bi spriječio kršenje granice.

Nakon toga “strani vojni zrakoplov udaljio se od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac se vratio na aerodrom baziranja”. Let Su-35 bio je strogo u skladu s međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora tijekom incidenta u ponedjeljak, dodalo je ministarstvo.

“Nije dopuštena povreda državne granice Ruske Federacije”, rečeno je.

Putin naručio jedine strateške bombardere s propelerom

U isto vrijeme, Putin je naručio dva svoja vlastita Tu-95MS, jedine strateške bombardere s propelerom na svijetu, s ratnim zrakoplovima Su-30SM i Su-35S koji su pružali potporu lovcima u istočnoj Rusiji.

Putin je pokazao svoje nuklearne mišiće nakon što je objavljeno da japanski premijer Fumio Kishida danas iznenada putuje u Ukrajinu.

“Dva strateška bombardera dugog dometa s raketama Tu-95MS izvršila su planirani let u zračnom prostoru iznad neutralnih voda Japanskog mora”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Let je trajao preko sedam sati.”

Sjedinjene Države imaju niz vojnih baza u Japanu, uključujući one preko Japanskog mora od Rusije. Rusi nisu otkrili odakle su letjeli Su-35, ali se zna da su neki smješteni u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltiku.

Ruski borbeni avion srušio američki dron

Tijekom sukoba prošlog tjedna ruski mlažnjak Su-27 udario je u propeler američke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper – prisilivši je da se sruši u more.

Dron je oboren dok je letio u blizini Krima pod ruskom okupacijom i ukrajinske linije fronta, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari