UŽI KABINET U BANSKIM DVORIMA

Naziru se konture nove Vlade – koji ministri ostaju, a koji odlaze?

Foto: Borna Filić/Pixsell

Predsjednik HDZ i tehničke Vlade Andrej Plenković trebao bi sutra objaviti ustroj Vlade, odnosno broj ministarstava, kao i ona koja će se spojiti

No neke se konture već sada jasno naziru iako i dalje postoji i određen broj nepoznanica. Više detalja o njima nisu bili spremni otkriti ni ministri u tehničkoj Vladi, kao ni oni koji bi mogli postati dio novoga postava u Banskim dvorima u kojima ih je danas uoči užeg kabineta Vlade okupio Plenković.

Plenković će se danas u 13 sati sastati na ručku u jednom zagrebačkom restoranu sa zastupnicima i zastupnicima koji mu daju potporu za sastav Vlade, a sutra u podne na Pantovčak će predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donijeti 76 njihovih potpisa potpore da bude mandatar Vlade.

A kako će ta nova Vlada izgledati, Plenković još odmjerava, no trebala bi imati manje ministarstava – njih 15 do 16. Poznato je već da se odustalo od spajanja resora obrane i branitelja zbog pritiska unutar HDZ-a te je odlučeno da će ministar hrvatskih branitelja ostati Tomo Medved, koji će preuzeti i potpredsjedničko mjesto u Vladi za nacionalnu sigurnost.

‘Puno je toga što u partnerstvu s udrugama i hrvatskim braniteljima moramo učiniti’

Dolazeći na Markov trg na sjednicu užeg kabineta tehničke Vlade, Medved novinarima nije želio iznositi više detalja: ”Strpite se još malo, konzultacije se obavljaju. Uvjeravam vas da će tim Andreja Plenkovića biti uspješan tim i da ćemo raditi za dobrobit našega naroda i domovine. Svi ljudi koji su uključeni u razgovore su odgovorni i pokazali su svojim dosadašnjim radom i karijernim iskustvom da se mogu nositi s izazovima”.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

”Strukturom ustroja Vlade odašiljemo poruke o tome koliko HDZ, Plenković i Vlada žele realizirati sva područja vezana za branitelje i stradalnike Domovinskog rata. U konačnici, tako se odnosimo i prema svim drugim područjima. Puno je toga što u partnerstvu s udrugama i hrvatskim braniteljima moramo učiniti i jako je puno razloga za ostanak i samostalno djelovanje tog resora”, istaknuo je Medved.

Hoće li novi izazov za dosadašnjega ministra državne imovine biti Ministarstvo obrane, Medved nije želio reći, a sam Mario Banožić, čije se kompetencije za taj posao u javnosti propituje, novinarima je kazao: ”Da biste bili ministar obrane, jednostavna je jednadžba: treba imati dobar izborni rezultat, biti stručan i korektan u svojem poslu i radu užih članova obitelja i odluka mandatara”.

Foto: Patrik Macek/Pixsell

”Izbornik je predsjednik Vlade i sve je dobro”, bilo je jedino što je htio reći ministar prometa u tehničkoj Vladi, koji bi to trebao ostati i u novoj Vladi Oleg Butković. Ni njegove kolege i kolegice nisu bili odveć voljni komentirati svoju budućnost u Vladi.

”Vidjet ćemo, ja sam spreman”, poručio je Ivan Malenica, sadašnji ministar uprave čijem bi resoru trebalo biti pripojeno i pravosuđe.

S obzirom na to uskoro bivši ministar pravosuđa Krunoslav Bošnjaković samo je kratko kazao: ”Sve ćete znati na vrijeme”.

”Sutra ću vam dati izjavu”, poručio je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog osiguranja u tehničkoj Vladi, koji bi u Banskim dvorima trebao ostati i ubuduće.

Rječitija oko svoje budućnosti nije bila ni Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede, koja je samo poručila: ”Ja uvijek volim svaki posao koji radim i trudim ga se raditi savjesno”.

”Bilo je kratko vrijeme, napravilo se koliko se moglo, ja smatram da je puno”, kazala je Vesna Bedeković, ministrica socijalne skrbi u tehničkoj Vladi, koja ubuduće, kako se dalo naslutiti iz njezinih riječi nakon užeg kabineta, u novoj Vladi neće biti. ”Moje prirodno mjesto je akademska zajednica”, kazala je istaknuvši dobru suradnju s Plenkovićem i dodala da se vraća u Sabor.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari