'NISAM PANIČAR, ALI...'

Video | ‘Ne bih ni ušao!’: Hrvatski zrakoplovni stručnjak otkrio kojim avionom ne bi nikada letio

‘Da ja vama posudim auto bez kočnica i vi poginete, ja idem u zatvor. E a kada ubijete 346 ljudi, onda nikome ništa’, komentirao je zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric za RTL Danas

Ugled tvrtke Boeing pretrpio je težak udarac nakon što je priznala krivnju za dva pada aviona 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi. Znali su da s autopilotom tada novog zrakoplova 737 MAX nešto ne valja, ali su usprkos tome zatajili sve zrakoplovnim vlastima.

MCAS sustav autopilot bio je loše dizajniran, pa piloti nisu imali šanse. Svoju odgovornost su prvo priznali američkim senatorima, a krivnju ministarstvu pravosuđa.

Osim toga, Boeing je cijelu ovu godinu na naslovnicama zbog raznih incidenata – od vrata koja padaju usred leta pa sve do smrtonosnih turbulencija, tako da se opravdano postavlja pitanje jesu li zrakoplovi Boeinga sigurni.

“Želio bih se ispričati u ime svih naših suradnika širom svijeta, prošlih i sadašnjih, za vaše gubitke. To je strašno mučno i ispričavam se zbog boli koju smo prouzročili”, rekao je David Calhoun, direktor Boeinga.

Boeing je odlučio priznati krivnju za optužbe o prevari, nakon što je otkriveno da prekršili dogovor s SAD-om iz 2021. godine, a prema kojem su trebali poboljšati sigurnost svojih zrakoplova. Zbog toga će platiti i kaznu od 244 milijuna dolara, ali nitko ne ide u zatvor, što je za obitelji žrtava neprihvatljivo.

“Da ja vama posudim auto bez kočnica i vi poginete, ja idem u zatvor. E a kada ubijete 346 ljudi, onda nikome ništa. Boeing je znao da ti avioni imaju problema, Boeing je znao da bi se moglo desiti da ti avioni padnu, Boeing se nadao da će to u međuvremenu popraviti, ali evo nisu. Avioni su pali, ubili su ljude”, rekao je zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric.

Na pitanje bi li on osobno danas letio Boeingom, odgovara: “Ne bih. Ja nisam osoba koja je paničar, ja sam stvarno osoba koja stvarno leti s jako puno aviona i kompanija. Ne bih ušao u Boeing 737 MAX, u ostale avione bih, u 737 800 bi, ali u MAX ne bih ušao i odbio bih letjeti s takvim avionom”, piše danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari