'ZAPAD NAS ŽELI UNIŠTITI'

‘NE BLEFIRAM!” Putin objavio djelomičnu mobilizaciju, tvrdi da spašava narod Donbasa i zaprijetio nuklearnim oružjem

Foto: Twitter/

Ruski predsjednik naredio je djelomičnu mobilizaciju vojske koja bi uključivala samo one koji su trenutno u pričuvnom sastavu te one koji su već služili u vojsci; ponovno je zaprijetio Zapadu nuklearnim oružjem

Američka veleposlanica u Kijevu: ‘Uz Ukrajinu smo koliko god bude potrebno’

8:44 – Američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink nakon Putinovog obraćanja naciji u kojem je objavio “djelomičnu mobilizaciju” i podržao refernedume u separatističkim regijama, rekla je: “Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti i ruskog neuspjeha. SAD nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.”

Britanska šefica diplomacije: Ovo je zabrinjavajuća eskalacija

8:34 – Nakon što je u svome obraćanju naciji ruski predsjednik rekao da je naredio djelomičnu mobilizaciju vojske te Zapadu ozbiljnije nego ikad dosad (“Ne belfiram!”, rekao je) zaprijetio nuklearnim oružjem, britanska ministrica vanjskih poslova Gillian Keegan rekla je da je to “zabrinjavajuća eskalacija rata u Ukrajini”.

Putin se obratio javnosti, naredio djelomičnu mobilizaciju

8:00 – Putin je naredio djelomičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, koja bi uključivala samo one koji su trenutno u pričuvnom sastavu i one koji su već služili u vojsci. Najavio je da će oni koji budu pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru.

“Odluka o djelomičnoj mobilizaciji već je potpisana i kreće od danas 21. rujna”, kazao je.

“Cilj je Zapada uništiti Rusiju. Oni otvoreno govore da su uspjeli rascjepkati Sovjetski Savez 1991. godine i da je sada došlo vrijeme da se Rusija raspadne na mnoštvo regija i područja koja su neprijateljski raspoložena jedna prema drugima. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu. Naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna, morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga”, kazao je Putin u uvodu.

Rekao je da “podržava ljude koji žele održati referendume u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije”. Riječ je o regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižija gdje su separatističke vlasti najavile održavanje referenduma o pripajanju Ruskoj Federaciji, koji bi trebao biti održan od petka, 23. rujna do utorka 27. rujna.

“Učinit ćemo sve da osiguramo sigurne uvjete za održavanje referenduma”, dodao je.

Glavni cilj je, kaže, oslobođenje ljudi u Donbasu od ukrajinskih nacista. Vlasti u Kijevu optužio je da koriste plaćenike koji muče ljude u području Zaporižja. Na kraju je ponovno zaprijetio upotrebom nuklearnog oružja.

“One koji nas ucjenjuju nuklearnim oružjem upozoravam da i mi posjedujemo oružje masovnog uništenja koje je modernije od onog koje ima NATO i upotrijebit ćemo ga kako bi se zaštitili. Ne blefiram! Teritorijalna cjelovitost naše domovine, naša neovisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam, svim sredstvima koja imamo na raspolaganju. Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem, trebali bi znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru” – poručio je Putin.

Guardian: Putin će radije riskirati nuklearni rat nego priznati poraz

7:33 – Ruski predsjednik Vladimir Putin samog je sebe stjerao u kut u Ukrajini i, kako se moglo i očekivati, ruski je lider spreman riskirati nuklearni rat radije nego da prizna poraz, piše Guardian. Sedam mjeseci nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju, ruske snage istjerane su iz regije Harkiv, a ukrajinske snage napreduju u Luhansku i pritišću ruske trupe i opskrbne pravce u Hersonu. Guardian citira Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT-a, jednu od glavnih Putinovih propagandistica i lobisticu za rat, koja je rekla: “Sudeći prema onome što se događa i što će se dogoditi, ovaj tjedan značit će ili da smo na pragu naše skore pobjede ili ćemo biti na pragu nuklearnog rata. Ne vidim nikakvu treću opciju.”

Zelenskij: Inicijativa na bojišnici je na strani Ukrajine

7:17 – Situacija na bojišnici s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u video obraćanju objavljenom rano ujutro u srijedu.

“Stav Ukrajine nije se promijenio zbog ‘neke buke’ iz Rusije”, rekao je Zelenskij, očito se referirajući na najavljene referendume o pridruživanju Rusiji zaposjednutih dijelova Ukrajine.

Naime, u očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija. Istovjetne poruke je uputio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Rusi mogu činiti što god žele. To neće ništa promijeniti”, izjavio je Kuleba nvinarima u New Yorku gdje se održava godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

“Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati, što god Rusija imala za reći”, dodatno je Kuleba napisao na Twitteru.

Scholz: Putin mora priznati da ne može dobiti rat u Ukrajini

7:10 – Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih “imperijalnih ambicija” samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

“Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju obraniti se od ruskog napada”, poručio je Scholz, koji je, kao i Kishida i neki drugi državni čelnici, održao govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, koje je započelo u utorak.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Scholz, ne predstavlja samo katastrofu za Europu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da obrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

“Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati natrag u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se neovisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?” upitao je Scholz.

Japanski premijer: Putin gazi načela Povelje UN-a

7:00 – Japanski premijer Fumio Kishida u svom je govoru osudio rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da do temelja destabilizira međunarodni poredak, u kojem treba prevladati vladavina prava, a ne prisila putem moći i sile.

“Ruska invazija na Ukrajinu je ponašanje koje gazi filozofiju i načela Povelje Ujedninjenih naroda (…) To se nikada ne bi trebalo tolerirati”, poručio je Kishida.

Kishida, koji dolazi iz Hirošime, prvog grada u povijesti na koji je bačena atomska bomba, također je osudio prijetnju Rusije nuklearnim oružjem.

“Prijetnja nuklearnim oružjem, a kamoli njegova uporaba, ozbiljne su prijetnje miru i sigurnosti međunarodne zajednice i nikada neće biti prihvatljive”, rekao je Kishida.

Sinoć bez objašnjenja otkazano Putinovo obraćanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu trebali su se obratiti javnosti u utorak u 19 sati (po hrvatskom vremenu), no nakon nekoliko sati čekanja obraćanje je otkazano. Ruska medijska kuća Baza sada sugerira da će se obraćanje održati sutra u 9 ujutro po moskovskom vremenu, što bi bilo 8 ujutro po hrvatskom vremenu. Rusko izdanje Forbesa citirao je dva izvora iz Kremlja koji su rekli da će Putinov unaprijed snimljeni govor biti emitiran “kad se Daleki istok probudi”.

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, komentirao je neobično povlačenje Putina za RTL Direkt.

“Kad je stigla vijest o odgodi njegovog nastupa, odmah su se pojavile su se spekulacije o mogućim razlozima odgode. Jedan od mogućih razloga je taj da on više nije predsjednik”, rekao je Kovačević.

Slijedi mobilizacija?

Kako javlja Guardian, analitičari su sugerirali da bi Putin u govori mogao proglasiti djelomičnu mobilizaciju u Rusiji. Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena, Jake Sullivan, izjavio je da Putin sprema mobilizaciju ruske vojske. Također se nagađa da će Putin u obraćanju naciji podržati referendume u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Luhansk o pripojenju Ruskoj Federaciji, a koje su tamošnje separatističke vlasti najavile da će biti održani od ovog petka do sljedećeg utorka.

U utorak je Donji dom ruskog parlamenta odobrio zakon kojim se pooštravaju kazne za vojnike koji krše svoje dužnosti, u očitom pokušaju jačanja discipline u redovima, piše Sky News.

Novi zakon također daje nagovještaj da se Putin približava
potpunoj mobilizaciji, jer objava rata potrebna je kako bi se mladići regrutirali u vojsku. Moskva sukob u Ukrajini još nije nazvala ratom nego i dalje inzistira na “specijalnoj operaciji”. Amandmani na ruski Kazneni zakon, koje je brzo prihvatila Državna duma, uvode stroge kazne za nepoštivanje naredbi, dezerterstvo ili predaju neprijatelju.

Zadnji put kad se ruski predsjednik obratio uživo bilo je 24. veljače ove godine kada je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari