BRUNO ISAKOVIĆ

Video | Ovaj čovjek je gol hodao po gradu: ‘Osjećao sam se stvarno moćno’

Originalno, to je performans Toma Gotovca od prije 41 godinu, on ga je sad ponovio: ‘Osjećao sam se moćno, imati taj odnos s gradom…’

Gol nasred Ilice, gol na glavnom trgu, gol kao od majke rođen dok su svi oko njega u debelim kaputima i čudno ga gledaju. To je prije 41 godinu napravio legendarni Tomislav Gotovac u svom performansu “Zagreb volim te”, prije nego ga je uhitila milicija. A sve to možete vidjete pored mene zahvaljujući fotografu Ivanu Posavcu koji je to dokumentirao.

A onda je isto to nekidan ponovio umjetnik Bruno Isaković. Gol je šetao centrom grada i ljubio asfalt. Policija ga nije uhitila, pa je svoje dojmove prepričao Rikardu Stojkovskom.

Najviše ste pozornosti izazvali Vašim performansom prije nekoliko dana kada ste goli hodali centrom grada. Kako ste se zapravo na to odlučili, je li bilo teško to izvesti?

“Performans je prvo bio od Toma Gotovca ‘Zagreb, volim te!’ koji je izveo prije 40-ak godina. Tom Gotovac je bio priveden kada je izvodio taj performans, također i drugi umjetnici koji su nakon njega imali izvedbu. Ne znam, možda još uvijek dođe kazna od policije i novčana propisana kazna. No međutim ja sam se osjećao stvarno moćno. Jer, doista, imati taj neki odnos u svom gradu da doista osjetiš mentalitet svog grada. Imao sam naravno problem neke intimne prirode. Ali kao izvođač, već i posjedujem neki integritet s kojim onda s tom nekom lakoćom mogu izvesti takvo nešto.”

Kakve su bile reakcije prolaznika?

“Pa bile su zanimljive. Nisu bile sve negativne naravno. Bilo je ljudi koji su to s odobravanjem gledali. Mislim da su se svi previše zadržali na toj razini šoka koji naglo tijelo prouzrokuje u javnom prostoru”, izvještava Rikardko Stojkovski za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari