FOTOGRAFIJAMA ZATRPALI GRUPU

Galerija | ‘Ne damo Zrinku! Na pločama u riječkim i hrvatskim učionicama osvanule na stotine poruka podrške otpuštenoj učiteljici

Roditelji učenika jednog petog razreda u Osnovnoj školi Strožanac odlučni su u podršci razrednici Zrinki Perković Dodig pa tako svoje mališane neće slati u školu danas, ali ni sljedećih dana u znak protesta.

Podsjetimo, ravnateljica Žana Prižmić uručila je razrednici petaša izvanredan otkaz kada je Perković Dodig progovorila o vršnjačkom nasilju nakon što je jedan od učenika petog razreda tijekom nastave zaprijetio željeznom šipkom učitelju i učenicima te je rekao da je on “novi Kosta K”.

Učenici iz istog razloga nisu išli u školu tri dana sredinom svibnja.

Poziv nastavnicima

Na Facebooku je u nastavničkoj grupi ’45 minuta’ osvanuo poziv nastavnicima da danas na ploči u razredima napišu: ‘Ne damo Zrinku!’. Odaziv je bio fantastičan, tako da je danas na školskim pločama u riječkim i hrvatskim učionicama osvanulo na stotine poruka podrške učiteljici koja je dobila otkaz.

Na ovu situaciju svoj komentar u rečenoj grupi na društvenoj mreži Facebook je ostavila i riječka profesorica, blogerica i česta komentatorica društvenih zbivanja – posebno onih u školstvu – Tamara Šoić.

Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

“Pročitala sam u više komentara kako je ravnateljica napravila uslugu nastavnici uručivši joj otkaz i to je točno.

Pobjeći iz ove kaljuže spas je i za mentalno i za financijsko zdravlje, ali to mora biti naša odluka, nikako bildanje mišića nekog lokalnog šerifa i popratnih, ukrasnih satelita.

Jer ponižavajuće je otići na takav način nakon 20 godina rada u kaljuži koju su oni gore, a ne mi – pretvorili u kaljužu.

Zato ne smijemo stati na ovome.

Ne smijemo dopustiti da nas tjeraju nekompetentni, politički instalirani mediokriteti, ne smijemo dopustiti da svijet kroje svojim metrima i uništavaju ga poslušnim kadrom.

U ovom je slučaju puno sudionika koji trebaju osjećati sram.

Ravnateljica, članovi školskog odbora, a posebnu dozu srama treba osjetiti kolega kojeg je Nastavničko vijeće izabralo kao svog predstavnika.

I ljudi trebaju već jednom snositi odgovornost za svoje postupke.

Odgovornost je činjenje i nečinjenje.

Osim toga, članovi Nastavničkog vijeća mogu vrlo brzo opozvati odluku o imenovanju izabranog predstavnika.

Pozivam sindikate, bez obzira je li kolegica član ovog ili onog sindikata da reagiraju jer samovolja, kršenje zakona i nedostatak ljudskosti i zdravog razuma ne smije poprimati ovakve razmjere, nigdje, a najmanje u obrazovnim ustanovama.

Ovo je pitanje svih nas i ovo ne smije postati pravilo već iznimka koju ćemo svi osuditi i posramiti.

Danas je Dan državnosti i voljela bih kada bih ga mogla čestitati bez tuge i gorčine koju u ovom trenutku osjećam zbog svega što se zbiva u našem sustavu.

Sindikati, Svetice – na vama je red.

Pravda brzo može biti zadovoljena. Raspuštanje školskog odbora i razrješenje ravnatelja najmanje je što u ovom trenutku ministar može učiniti.

Uz poniznu ispriku kolegici Zrinki.
Sat otkucava!
Mi čekamo.”, napisala je Tamara Šoić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari