NA ZAPADU LJUDI JEDU LJUDE

Ne ‘deru’ samo Hrvati turiste, pogledajte što rade Švicarci: Ovaj račun koji razotkriva gadnu praksu

Iako je Hrvatska često na meti kritika da ‘deremo’ turiste na Jadranu, primjeri na koje smo naišli pokazuju da ništa bolji nisu Austrijanci, ali niti Švicarci

S dolaskom turista i ljetne sezone, u Hrvatskoj često svjedočimo nemilim scenama po raznim mjenjačnicama, gdje se na dosta nepošten način želi doći do koje kune više. prije nekoliko dana, primjerice, jedan nam se čitatelj požalio na situaciju koju je doživio u Splitu, gdje su mi eure u kune mijenjali po tečaju 7, iako je HNB-ov tečaj na dan kada je mijenjao eure, 1. kolovoza, bio 7,536651.

Čitatelj koji nam se požalio na ovu lošu praksu tako je za 40 eura dobio 280 kuna, što znači da je mjenjačnica uzela 20 kuna, obzirom na to da je bi po službenom prodajnom tečaju HNB-a za tih 40 eura dobio 301,46 kuna.

Četiri eura skuplja vinjeta

Zbog takvih i sličnih primjera, često je jug Hrvatske na meti kritika jer “žele oderati turiste do kraja”. No, ako ste mislili da su ovakve scene moguće samo kod nas, gadno biste se prevarili, jer i u zapadnom svijetu deru turiste gdje god stignu. Najsvježiji primjeri takve prakse dolazi iz Austrije i Švicarske. Nedavno smo, naime, boravili u jednom austrijskom gradiću koji se nalazi u blizini granice sa Švicarskom, a u kojem svoje vrijeme i odmor vole provoditi i bogati Švicarci.

Prvi primjer gdje smo ostali iznenađeni, a gdje smo shvatili da i Austrijanci znaju oderati svoje turiste, bio je na žičari koja vodi do popularnog jezera Lünersee. Cijena vožnje žičarom iznosila je 18,90 eura, a osim karticama i eurima, vožnju možete platiti i u francima. Ništa tu ne bi bilo čudno da im tečaj kojeg primjenjuju nije bio, u najmanju ruku čudan. Naime, ako su kojim slučajem turisti željeli platiti u francima, vožnja bi ih koštala 22 franka, što je zapravo kada preračunate 22,52 eura, pošto je franak trenutno jači.

Ništa bolji nisu niti Švicarci, koji nesretne turiste deru odmah po prelasku granice. Da biste se vozili njihovim autocestama, potrebno je kupiti godišnju vinjetu čija je cijena 40 franaka, a osim u švicarskoj nacionalnoj valuti, odmah na granici možete ju platiti i u eurima. Dakako, za nešto veću cijenu.

U mjestu Diepoldsau gdje se nalazi granični prijelaz, vinjete na malom kiosku možete kupiti samo kešom za 40 franaka, ili 45 eura plaćate li tom valutom, iako bi cijena u eurima trebala biti oko 41 euro prema trenutnom tečaju. Dakle, mrtvi hladni Švicarci će vas, ako ste nepažljivi, oderati za 30 kuna u slučaju da niste promijenili novac.

Ako ste do sada živjeli u uvjerenju da samo naši deru turiste, primjer iz zapadnog svijeta jako dobro pokazuje da se ovakva nepoštena praksa provodi svuda, a ne samo u Hrvatskoj gdje smo na ovakve primjene pomalo već i otupili…, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views