SLUČAJEM ĆE SE BAVITI I DORH

Video | Zbog smrti Matijanića u KBC Split stiže inspekcija Ministarstva, šef Hitne: ‘Još uvijek nemam definitivan stav’

Zbog nepružanja liječničke pomoći u hitnom stanju odgovornim osobama prijeti kazna zatvora i do tri godine

Preminuli novinar Vladimir Matijanić i njegova djevojka više su puta, 4. i 5. kolovoza zvali splitski KBC i Hitnu, kako bi upozorili na njegovo loše stanje.

Hitna se na vratima stana – prema iskazu Matijenićeve djevojke pojavila 5. kolovoza. Pregledali su ga i otišli. Sat vremena kasnije opet su zvali – plav je i ne može disati. Stiže isti tim, no Matijaniću više nije bilo spasa, izvještava Ana Mlinarić za RT.Lhr.

Slučajem će se baviti DORH nakon kaznene prijave dubrovačke odvjetnice.

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

“Treba obaviti razgovore sa svim sudionicima, pregledati medicinsku dokumentaciju. Važna će biti cjelokupna prethodna medicinska dokumentacija.”

Šef hitne, ni nakon objave snimki ne želi o odgovornosti.

Na pitanje je li bilo propusta ili nije ravnatelj Hitne Leo Luetić odgovara:

“Ja još uvijek nemam definitivan stav. Odgovornost na meni je organizacija, što se toga tiče mislim da je sve bilo u redu”, rekao je Leo Luetić.

Unutarnji nadzor već se provodi u bolnici. Sutra stiže i inspekcija ministarstva zdravstva. U bolnici su završili s obdukcijom. Pred kamere ne žele.

“Histološka analiza je u tijeku te ćemo po završetku iste obavijestiti obitelj preminuloga kao i javnost o konačnom uzroku smrti gospodina Matijanića”, poručuju iz KBC-a Split.

Matijanićeva djevojka tvrdi i da su im rekli da nemaju lijek Paxlovid koji se koristi za oboljele od COVIDA. Pa se pokrenulo pitanje ima li ga dovoljno. Pitali smo to i u Ministarstvu, no bez konkretnog odgovora.

“Koristi se kod pacijenata za koje možemo procijeniti da će razviti teži u principu see koristi prvih 5 dana simptoma bolesti”, rekao je imunolog Zlatko Trobonjača.

Trobonjača nije htio o konkretnom slučaju, ali načelno apelira da se cijepe i imunokompromitirane osobe.

“Može se cijepiti s mRNA cjepivima, Pfizer, moderna… one vjerojatno neće razviti neželjene pojave, pitanje je samo hoće li razviti dobru imunost”, kazao je Trobonjača.

Je li bilo propusta inspekcija ministarstva zdravstva trebala reći u idućim danima – dok DORH o kaznenoj prijavi mora odlučiti u idućih 6 mjeseci. Zbog nepružanja liječničke pomoći u hitnom stanju odgovornim osobama prijeti kazna zatvora i do tri godine, izvještava Ana Mlinarić za RT.Lhr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari