NE ŽELE SVI ULAGANJA U PLATAK? Komadina: „Milijuni kuna namijenjeni Platku idu ponovno na raspravu na Županijsku skupštinu“

„Došli smo do točke gdje treba odlučiti o daljnjim ulaganjima od desetak milijuna kuna. Međutim dvojbe koje se pojavljuju u političkom smislu a bile su iskazane na zadnjoj Skupštini, potiču nas da još jedanput cijeli projekt damo na javnu raspravu…“ rekao je župan Komadina

Na današnjem redovitom susretu s novinarima, župan Zlatko Komadina osvrnuo se na prošlotjednu Županijsku skupštinu na kojoj je usvojen proračun za 2018. Godinu, kao strateški temeljni dokument za realizaciju projekata Primorsko-goranske županije.

“Projekt kojeg radimo u interesu svih građana je Platak, no dati ćemo ga na proračunsko razmatranje jer pred nama stoji investicijski ciklus od 30 milijuna kuna i želimo još jednom utvrditi žele li naši vijećnici da novac poreskih obveznika utrošimo u pravcu u kojem smo razmišljali. U tom smjeru sam najavio sastanak s predsjednicima stranaka koje čine skupštinu Primorsko-goranske županije kako bi se odredili ka temeljnim odrednicama proračuna. Gledajući amandmane koji su bili na Skupštini , svi su išli na način da su skidane stavke upravo kod projekta Platka, stoga se pitamo da li je određenje naše Županije Platak ili Skupština eventualno misli da nije”, rekao je uvodno Komadina.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan rekao je kako se Primorsko-goranska županija, na tragu bitnog povećanja sredstava koja Županija dobiva iz EU fondova, odlučila na formiranje Regionalne razvojne agencije kao javne ustanove te transformaciju Energetske agencije.

“Slijede formalne aktivnosti upisa tih agencija u Sudski registar, kompletiranje pravnih akata i uspostavljanje upravnih vijeća te po izglasavanja Zakona o regionalnom razvoju, transformacija i aktivno uključenje svih dionika u rad. Agencije će imati zadatak, osim provođenja projekata Primorsko-goranske županije i županijskih institucija, pomagati i svim javno pravnim tijelima na prostoru županije. Time očekujem značajan doprinos malim općinama i malim javnim tvrtkama u realizaciju projekata”, istaknuo je Krpan.

Osvrnuvši se na Platak pročelnik Krpan rekao je da je Županija izradila složenu dokumentaciju za izgradnju akumulacije i sustava zasniježenja. “S Ministarstvom državne imovine rješavamo pitanje vlasništva i slijedi nam potvrda županijskim razmišljanja na Skupštini na kojoj bi potvrdili da taj projekt, koji će osigurati kvalitetniju zimsku sezonu, predstavlja okosnicu razvoja Platka u narednom razdoblju”, rekao je Krpan.

Na spomenutoj temi o EU projektima i proračunu Primorsko-goranske županije , pročelnik Jurešić istaknuo je kako je proračun UO za kulturu, sport i tehničku kulturu porastao sa 30 na 63 milijuna kuna pomoću novaca iz Europskih fondova zbog 7 projekata od kojih je najveći projekt Putovima Frankopana.

“U međuvremenu smo dobili još 3 projekta koji nisu trenutno u proračunu , a na slijedećoj Županijskoj skupštini bit će predstavljen jedan od njih na kojem se potpisuje ugovor, a sve to će podići proračun na 70 milijuna kuna. Nisu to umjetnički projekti nego je riječ o projektima s područja kulturnog turizma koji otvaraju nova radna mjesta, a radi se o investicijama u atrakcije, ljude , objekte i nove sadržaje. Upravo je cilj ovog projekta pomaknuti interes prema zaleđu i Gorskom kotaru i krajevima kojima su potrebni novi prihodi i aktiviranje svojih atrakcija ka cjelogodišnjem turizmu. Očekujem da će kulturni turizam dati svoj doprinos oživljavanju tih krajeva i promjeni trendova u zaleđu i Gorskom kotaru”, rekao je Jurešić.

Na pitanje o konačnom pravom pomaku na Platku župan Komadina rekao je da je pravi pomak do sada napravljen.

“Platak je bio u potpuno raspadnutom stanju prije par godina i upravo smo mi sporazumom s Općinom Čavle zastavili propadanje te digli na noge na razinu koja priliči našim građanima za sport i rekreaciju. Sad smo došli do točke gdje treba odlučiti o daljnjim ulaganjima od desetak milijuna kuna. Takva odluka treba biti temeljena na mikroklimatskim istraživanjima što smo i učinili te političkoj odluci da li će Platak ostati takav kakav je i čekati da padne snijeg, ili će se stvoriti uvjeti da možemo proizvoditi snijeg. Za to trebaju biti osigurani uvjeti koje smo predvidjeli a to je retencija za vodu, razvući nove cjevovode po Radeševu s novom generacijom topova koji mogu u boljim uvjetima stvarati snijeg te izmjena sustava vuče koja bi išla odmah ili u drugoj fazi. Mi smo stava da u taj projekt idemo, međutim dvojbe koje se pojavljuju u političkom smislu koji su bili iskazani na zadnjoj Skupštini, potiču nas da još jedanput cijeli projekt damo na javnu raspravu na Skupštini kao točku dnevnog reda”, rekao je župan za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari