LAKA I BRZA ZARADA?

Nekad su Facebookom ‘harale’ nigerijske prijevare, danas prevladavaju one – balkanske: ‘Sigurni tipovi’ i ‘namješteni mečevi’

Foto: Unsplash

Nakon uplate, prevaranti uglavnom izmisle rezultate predstojećih utakmica, a nakon toga i blokiraju naivnog korisnika

Posljednjih mjeseci na društvenim mrežama širom Balkana, masovno su se pojavile “ponude za posao”, “molbe za pomoć” i “velike nagrade uz mali angažman”.

Radi se o tzv. “Nigerijskoj prijevari”, nazvanoj tako jer su se ovakvim lažnim kampanjama prije desetak godina masovno koristili hakeri iz Nigerije. Od tada, ova metoda online prijevare se proširila po cijelom svijetu, a danas je najviše koriste hakeri iz Indije, Turske, Bjelorusije, ali sve češće i iz europskih zemalja.

Radi se o lažnim Facebook i Instagram nalozima, koji obećavaju brzu zaradu, veliko nasljedstvo ili lake poslove uz veliku zaradu. Naravno, radi se o prijevarama, a hakerima je bitno da dođu do bankovnih podataka “naivnih” korisnika, rjeđe i do drugih podataka. Zbog ovoga, nikada ne treba davati bankovne podatke putem društvenih mreža, naročito ako se sugovornik predstavlja kao zaposlen u banci, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari