'NIJE ZAMJENA ZA ANTIBIOTIKE I CJEPIVO'

Video | Zbog hripavca i magarećeg kašlja krenula pomama za magarećim mlijekom. Litra je i 30 eura! No, može li pomoći?

Epidemija hripavca i dalje je u uzlaznom trendu. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, zasad je 600 oboljelih. Od trenutka širenja bolesti zvane još i magareći kašalj, porasla je prodaja magarećeg mlijeka

Od pojave hripavca porasla je prodaja magarećeg mlijeka, a mnogi smatraju da upravo ono može pomoći u liječenju.

“Kako se sada pojavio ovaj hripavac, ili kako ga još zovu magareći kašalj, sve više imamo upita, kakvih prije nije bilo prethodnih godina. Primijetili smo da ova dva tri mjeseca ljudi zovu i kažu da imaju produženi kašalj mjesec, dva i okrenuli su se alternativnom liječenju pa isprobavaju s magarećim mlijekom”, priznaje nam vlasnik OPG-a Darko Plašć, piše Danas.hr.

Magareće mlijeko koriste oni koji imaju problema s probavom, kožom i respiratornim sustavom, a najčešće ga piju djeca.

“Od jednog suhog, nadražujućeg kašlja, on postaje mokri kašalj, reproduktivni i oni uspiju iskašljati ono što ih konstantno smeta, u plućima, bronhijama i zbog čega ne mogu kvalitetno disati”, objasnila je kako ono djeluje na kašalj vlasnica OPG-a Ivana Plašć.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ističu kako je hripavac bakterijska infekcija koja se liječi jedino antibiotikom, pet do sedam dana. No, ostavljaju mogućnost da i magareće mlijeko može pomoći.

“Moram priznati da nemam informacija o učinku magarećeg mlijeka. U svakom slučaju za podržati je sve što na iole koji način može pomoći. Nije zamjena za antibiotik niti za cijepljenje prije nego li do same bolesti dođe”, ističe epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

Proizvođači tvrde da do promjene na bolje ubrzo dolazi.

“Nekome je dovoljna jedna litra dok je nekima potrebno malo više. Sve ovisi o kakvom stadiju i kakvoj bolesti je riječ”, dodaje vlasnica OPG-a Ivana.

Epidemiologinja s druge strane objašnjava da magareće mlijeko, vjerojatno kao i pravilna prehrana i raznovrsna tjelesna aktivnost, moguće pomaže imunološkom sustavu i obrani općenito od bolesti.

U odnosu na godinu prije, litra ovog mlijeka skuplja je tri i pol eura pa za nju treba izdvojiti čak 30 eura, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari