POČELO JE?

Neke benzinske u Istri, Slavoniji i Varaždinu ostale bez dizela: ‘Morat ćemo zatvoriti’

Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Eurosuper 95 sada izvan autoceste košta 13,50, a Eurodizel 13,08 kuna

Usred turističke sezone zbog visokih cijena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske postaje ostale bez određenih goriva, doznaje 24sata. Riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina. Vlada je, podsjetimo, zamrznula cijene goriva na još dva tjedna, a odluka se odnosi na benzinske postaje izvan autocesta.

Eurosuper 95 sada izvan autoceste košta 13,50, a Eurodizel 13,08 kuna. Na autocestama su cijene više pa se benzin sad prodaje za 14,57 kuna po litri, a dizel za 14,06 kuna.

Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je da su od utorka cijene benzina na autoputu 13,83 kuna, a dizel 14,28 kuna.

“Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana”, poručili su iz Vlade.

Ovakva odluka dodatno će, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca naftom, uništiti male benzinske.

‘Mi bismo trebali kupovati gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo’

“Neke benzinske su već sad ostale bez dizela, nisu nabavljale gorivo jer im je neisplativo. Svi skupa već osam mjeseci radimo u minusu i to nam je nemoguće prihvatiti. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego zatvoriti benzinske postaje. Mi bismo trebali kupiti gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo jer po odluci Vlade, gorivo ne smije biti skuplje u veleprodaji nego je u maloprodaji. Dakle, robu koju trebate dovesti, platiti troškove prijevoza, zatim režije, radnu snagu i sa svim tim troškovima smo debelo u minusu jer gorivo moramo prodati po istoj cijeni po kojoj smo ga platili. Očekivali smo da ćemo moći proživjeti ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruge više nema goriva na svojim pumpama”, istaknuo je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom.

Ističe kako moraju napraviti kalkulaciju svega skupa i naći zajednički stav.

‘Vjerojatno ćemo pozatvarati benzinske postaje, ovo je neizdrživo’

“Nama se ništa nije promijenilo, mrvicu nam je možda manji gubitak. Nemamo više što izgubiti, u narednih par dana ćemo vjerojatno pozatvarati benzinske postaje, nešto moramo poduzeti jer je ovo neizdrživo”, rekao je za 24sata Miljevac.

Da su neke benzinske postaje ostale bez goriva, potvrđuje i Janja Miljevac iz tvrtke Etradex d.o.o. iz Istre.

“U Istri su već dvije benzinske ostale bez dizela i zatvorile su prodaju istog, riječ je o tvrtkama Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska iz Gornjeg Kneginca kraj Varaždina, riječ je o benzinskoj Kero benz, a bez istog goriva ostala je i tvrtka Istraživač benz iz Nuštra, u Slavoniji”, kazala je Miljevac.

Ističe kako očekuju od Vlade da im objasni što njihova najnovija odluka znači za njih.

“Nama nije jasno što je Vlada donijela, ovo je nejasno pisano, očekujemo da donesu neku uredbu što to za nas znači, dok nemamo veleprodajne cijene, ne znamo što nam ovo znači”, kazala je, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views