MJERA U PRIRPEMI

Vaučeri za gorivo: Tko bi imao pravo na njih, kako bi funkcionirali a zašto su problematični?

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Iako još nije jasno prema kojim kriterijima bi se oni dodjeljivali, premijer je spomenuo da bi na njih imali pravo oni kojima je zaista potrebno

Vlada je današnjom intervencijom spriječila daljnji rast cijena goriva čime cijene osnovnih goriva Eurosupera ostaju 13,50 kuna, a osnovni Eurodizeli 13,08 kuna. Za mnoge građane ipak preskupo, a cijenama se ne nazire pad, štoviše, mnogi analitičari za ovu godinu predviđaju njihov daljnji rast.

Najjednostavnija mjera za kojom Vlada poseže je smanjenje trošarina, čime se neselektivno pogoduje svim kupcima, zbog čega su posljednjih dana posebno prosvjedovali mali distributeri naftnih derivata. Tvrdili su da se ne može cijenama upravljati kroz gorivo kao socijalnu kategoriju za sve građane, jer time Vlada jednako pogoduje posjednicima jahti i socijalnim slučajevima.

Zbog toga se kao jedna od mogućih mjera spominje uvođenje vaučera za gorivo, koji bi rast cijena trebali olakšati za ugrožene skupine, što bi olakšalo liberalizaciju cijena goriva. Tu je mogućnost do sada najavilo nekoliko članova Vlade, uključujući Andreja Plenkovića, a Vlada bi ih mogla uvesti na jesen. Kako će točno funkcionirati za sada još nije poznato, a iz Vlade su naglasili da je za njezinu pripremu potrebno mnogo vremena zbog određivanja različitih kriterija. Premijer je za sada jedino otkrio da bi se vaučeri dijelili skupinama kojima je to potrebno, a tu bi se neke paralele mogle povući s vaučerima za struju i plin.

Zbog toga smo odlučili proučiti što su takvi vaučeri, tko na njih ima pravo te tko ih dodjeljuje.

Tko ima pravo?

Na vaučere za režije pravo imaju korisnici zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći, što je oko 51.000 osoba, korisnici osobne invalidnine te njihovi članovi kućanstva kojih ima oko 40.000, korisnici nacionalne naknade za starije osobe što je otprilike 5700 građana koji imaju više od 65 godina, a kojima prihodovni cenzus po članu obitelji ne prelazi 800 kuna te nezaposleni hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i civilni stradalnici Domovinskog rata.

Tko ih dodjeljuje?

Vaučere za režije dodjeljuje nadležni centar za socijalnu skrb koji rješenja u pravilu donosi 15 dana od podnošenja zahtjeva. Nakon toga je račun isplaćuje u poslovnicama Fine.

Ove četiri kategorije koje ukupno čine oko 90 tisuća ugroženih kućanstava trenutno ostvaraju pravo na 400 kuna po kućanstvo za režijske troškove. Nije još poznato koliko bi vaučeri za gorivo uopće mogli iznositi, no cifra bi mogla biti slična budući da se tako kreće okvirna cijena prosječnog tanka za osobni automobil, što bi štedljivijim vozačima moglo biti dovoljno i za čitav mjesec.

Na koji period?

Ako situacija bude ista kao s vaučerima za struju, oni za gorivo također bi se mogli koristiti na mjesečnoj razini. Rješenjem se naime korisniku određuje pravo na subvencioniranje troškova energije u mjesecu u kojem je priznato pravo te svaki sljedeći mjesec, sve dok mu Zavod rješenjem ne utvrdi prestanak prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Problematika?

Trenutna mjera kojom Vlada smanjuje trošarine na gorivo štiti sve građane jednako, i one najbogatije kao i one najsiromašnije. Smanjenjem trošarina maloprodajna je cijena trenutno, nakon današnje intervencije, jednaka veleprodajnoj, dok je protekla dva tjedna bila za kunu niža od veleprodajne što je distributere bacalo u trošak. Vaučeri bi omogućili liberalizaciju cijena, odnosno rast maloprodajnih cijena iznad veleprodajnih, istovremeno štiteći najranjivije slojeve društva, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views