A MI IH PLAĆAMO...

Neki nisu ništa zucnuli cijele godine: Ovaj trojac nije se niti jedanput javio za riječ u Saboru

Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Najaktivnije su bile zastupnice Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš

Zastupnici su lani u 129 dana, koliko su proveli u sabornici, donijeli isto toliko zakona. Za riječ su se, prema nepotpunim saborskim podacima, javili više od 19.500 puta te im je izrečeno nešto više od 3360 stegovnih mjera, a najaktivnije su bile zastupnice Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš.

Od 17. siječnja do 20. prosinca 2023. Sabor je održao šest plenarnih sjednica, od čega četiri redovne i dvije izvanredne u trajanju od 129 dana, a na njima se raspravljalo o ukupno 380 točaka dnevnoga reda, navodi se u statistici o aktivnostima zastupnika koju je objavio Hrvatski sabor.

Osim 129 donesenih zakona, dio po redovnom (95), a dio po hitnom postupku (34), u prošloj godini Sabor je prihvatio ili primio na znanje i 127 odluka, 103 izvješća, tri plana, dva mišljenja, dvije izmjene proračuna te po jedan državni proračun, zaključak, program, strategija, deklaracija i rezolucija.

Tijekom plenarnih rasprava zastupnici su se za riječ javili 19.530 puta pri čemu najčešće kroz replike koje su činile oko 35 posto govora.

Najaktivnije saborske zastupnice u 2023. bile su Dalija Orešković (SSIP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koje su se javile čak 720 odnosno 676 puta, putem replika i odgovora na repliku ili u pojedinačnoj raspravi i u ime kluba.

Mrak Taritaš i Orešković su i godinu ranije bile najaktivnije zastupnice samo što su sada zamijenile mjesta, odnosno Orešković je skočila na prvo, a Mrak Taritaš je pala na drugo mjesto. Treće mjesto kao i 2022. zadržao je Željko Pavić iz Socijaldemokrata s 551 javljanjem.

Među aktivnije zastupnike s preko 400 javljanja svrstali su se i HDZ-ov Josip Borić (484), Katarina Peović iz Radničke fronte (445) te Mostovi zastupnici Marin Miletić (442) i Miro Bulj (427).

Nijednom se nisu javili Barišić, Grgić, Radić

S druge strane, niti jednom u cijeloj godini nisu se oglasili Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (NZ), optuženici za korupciju. Nijednom se nije oglasio ni Ivan Radić (HDZ) koji je reaktivirao mandat u rujnu kao ni Mario Radić (Domovinski pokret) koji je mandat aktivirao tek početkom prosinca, a prisegnuo zadnjeg dana redovnog zasjedanja pa nije ni imao prilike govoriti.

Tek jednom u cijeloj godini za raspravu se javilo troje zastupnika – Goran Dodig (HDS), Ante Sanader (HDZ) i Sanja Udović, nezavisna iz Kluba Socijaldemokrati.

Među onima koji su se rijetko javljali za riječ bili su i predstavnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek (6) i Ermina Lekaj Prljaskaj (2), te HDZ-ov Ivan Budalić (7), SDP-ov Matko Kuzmanić (6) i nezavisni Miroslav Škoro (3).

Čak 3367 puta zastupnicima su u 2023. izrečene opomene, oduzete riječi ili su udaljeni sa sjednice što je značajno povećanje u odnosu na godinu prije kada ih je izrečeno ukupno 2089.

Zastupnici su se često pozivali na povredu Poslovnika (3637 puta) kako bi izrekli svoje mišljenje o nečemu što je rekao netko drugi te zbog tih prijava najčešće dobivali opomene jer se nije radilo o povredi saborskih pravila nego o običnom repliciranju.

Primjerice, najaktivnija zastupnica Dalija Orešković na povredu Poslovnika pozvala se 125 puta, premašio ju je samo Hrvoje Zekanović (HDS) koji je to učinio 147 puta.

Statistika o aktivnostima zastupnika na sjednicama nije konačna, obuhvatila je razdoblje do 6. prosinca, dok je Sabor redovno zasjedao do 15. prosinca, a 20. prosinca održao i izvanrednu sjednicu, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari