KORAK NAZAD

Nema više bez putovnice! BiH Hrvatima ukinula mogućnost prelaska granice samo s osobnom

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Državljani Republike Hrvatske, pa i oni s dvojnim hrvatskim i državljanstvom BiH, u tu susjednu državu po novome ulaze uz putovnicu iako je do nedavno za prelazak granice bila potrebna samo osobna iskaznica. Odluku o uvođenju putovnica donijelo je Vijeće ministara BiH, uz jednu iznimku: oni državljani RH koji prolaze kroz koridor kod Neuma i dalje putuju po starom režimu, odnosno samo uz osobnu iskaznicu.

Takvu promjenu režima zbog situacije sa zarazom koronavirusom potvrdili su Večernjem listu i u hrvatskom MUP-u i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, odakle napominju da se mjere, koje bi se mogle ublažiti 1. lipnja, odnose na sve građane EU i da su uvedene zbog strogih epidemioloških mjera koje ionako ograničavanju ulazak stranaca. S druge strane, državljani BiH u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, što vrijedi i za građane EU.

Režim na granicama Hrvatske gotovo je potpuno liberaliziran i njega su dosad najviše iskoristili Slovenci. Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je od 9. do 17 svibnja do 18 sati ušlo 14.200 tisuća stranih, a iz Hrvatske je preko slovenske granice prešlo više od 36 tisuća hrvatskih državljana. Tijekom vikenda, od 15. do 17. svibnja u podne, na graničnim prijelazima PU istarske evidentirana su 4962 strana državljana, od čega je bilo 4438 Slovenaca. Sveukupno je u tom periodu u Hrvatsku ušlo 6333 putnika, kažu iz MUP-a. Osim u Sloveniji, koja je s Hrvatskom bilateralno dogovorila režim pa se u tu državu može otići vidjeti obitelj ili, primjerice, kupiti gume za automobile, što su neki učinili posljednjih dana, u drugim državama još su na snazi stroge mjere za hrvatske državljane. Austrija tako od hrvatskih građana zasad još traži negativan PCR test za zarazu koronavirusom kako bi im dopustili ulaz, prenosi Večernji list.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari