MODERNIZACIJA POLICIJE

Video | Nema više ispisivanja i čekanja na kazne; Prometni policajci na terenu dobili računala, tablete i pisače!

Foto: M.L.

Višemjesečnom čekanju na prekršajni nalog nakon počinjenog prometnog prekršaja je odzvonilo.

Prometni policajci su dobili 590 kompleta prijenosnih računala s mobilnim pisačima i 50 tableta. Modernizacija policije vrijedna je 75 milijuna kuna, a ono što donosi je da će u cijeloj Hrvatskoj biti omogućena i gotovo trenutačna naplata kazni.

U standardnu policijsku opremu prometnih policajaca na terenu sada idu i prijenosna računala i prijenosni pisači. Na licu mjesta u sustav se unose podatci o prekršaju i prekršitelju ispisuje prekršajni nalog

Više u videoprilogu RTL-a:

Antonio Buškulić,  prometni policajac PU zadarske: “Puno brže i jednostavnije je raditi putem tableta i laptopa, nego ručno. Tu sve ima svoj proces kako i što dok ručno kad pišemo onda tri puta jednu te istu stvar radimo dok tu ide puno brže. Po meni, bit će lakše”.

Ranije su trebali popunjavati čak 9 obrazaca za prekršajni nalog, a neke podatke prepisivati i po 5 puta. Sada svi podatci uneseni u aplikaciju idu u centralni sustav, pa nema više ni papirologije po povratku u ured.

Marijan Vučko, službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Uprave policije: “Za neke je to novo, ali većina policajaca su mlada generacija koji su vični mobitelima, a ovo je aplikacija koja je slična svim aplikacijama koje se vrte na mobitelima, vrlo jednostavna za korištenje i nakon par sati edukacije svi su bili sposobni sami odraditi sve poslove”.

Do sada se godišnje od 700 tisuća prekršajnih naloga za prekoračenje brzine uspijevalo naplatiti tek 300 tisuća kazni

Ministar policije Davor Božinović: “Postaje jasno zašto je kroz svo ovo vrijeme se na rješenja, odnosno o obavijesti o prekršaju, prekršajne naloge čekalo i nekoliko mjeseci, pa i duže. Sad smo u situaciji da to ide maksimalno brzo čime postižemo i onaj važan dio preventivni kad govorimo o policijskom radu, a to je izvjesnost penaliziranja”.

Građanima će putem aplikacije ePrekršaji biti omogućen potpuni uvid u stanje i status svakog prekršaja, pa i uvid u policijske fotografije prekršaja.

“Stranka će kraj njih biti kraće. A vjerujte mi, kad je u pitanju alkohol, ljudi su jako da tako kažemo negativno nastrojeni kad ih držite sat ili više na mjestu prekršaja”, rekao je Vučko.

U Zadru je danas otvoreno i Centralno ispisno mjesto prekršajnog postupka odakle će se automatizirano ispisivati, kuvertirati i otpremati utvrđeni prekršaji iz cijele Hrvatske .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari