NESTAŠICA U EUROPI

Bolnicama kronično nedostaje protuotrova za riđovke i poskoke; Cijena bočice – preko 20.000 kuna!

U Puli jedna, u Zadru i Dubrovniku po tri, u Gospiću četiri, u Šibeniku šest, u Splitu 13. Toliko je doza protuotrova za riđovke i poskoke ostalo u bolnicama na obali, a po tom pitanju loše stoji i riječki KBC.

Nestašica je svuda u Europi, pa smo na jedvite jade po 20 doza uspjeli nabaviti iz Srbije i Francuske gdje jednu bočicu plaćamo 22.000 kuna. Dok ih je proizvodio naš Imunološki, stajale su nas tisuću.

Proizvodnja godinama stoji, a oprema propada. Zadnje doze protuotrova za zmije koje je proizveo Imunološki potrošene su 2018.

„Imamo već osam godina sve – one osnovne komponente. To su zmije, to je zmijski uskladišteni otrov, imamo konje, opremu, ljude i dobru volju“, poručio je voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja Hrvoje Šindler.

„Žalosno je da ne možemo radit sve sami, žalosno je da stojimo od 2013. otkad smo ostali bez proizvodne dozvole, to je gotovo pa 10 godina. Mi se 10 godina nismo pomaknuli s mrtve točke“, smatra predsjednica Sindikata radnika Imunološkog zavoda Lidija Jagarinec.

Više u videoprilogu RTL-a:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari