PRIPREMITE SE NA NAJHLADNIJA JUTRA

Nemojte da vas zavara lijepo i sunčano vrijeme: Meteorologinja najavljuje veliku promjenu vremena

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 7, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, u unutrašnjosti ujutro ponegdje moguća magla, a navečer i u noći na istoku moguće slabe kratkotrajne oborine, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar većinom slab jugozapadni, na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, a ujutro još ponegdje uz obalu bura.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 7, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 7 i 12 stupnjeva Celzija.

Ponedjeljak: Nakon hladnog jutra stižu sunčanija razdoblja

Stiže sunce i izraženiji minusi. Najhladnija jutra ove zime! Ali, dnevne temperature – rastu!

Nakon gotovo dva oblačna tjedna u nizinama, slijedi nam jedan tjedan uz sunčana razdoblja. U zimskim mjesecima razvedravanje znači izraženije noćno ohlađivanje, stoga su na snazi za cijelu unutrašnjost i riječku regiju žuti meteoalarm DHMZ-a, zbog niskih jutarnjih temperatura, prognoza je RTL-a.

Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Drugi dio dana u nizinskoj Hrvatskoj bit će sunčaniji, uz povremeno više oblaka na istoku i više temperature: oko 3 °C u Slavoniji do oko 5 °C u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U unutrašnjosti Dalmacije će temperatura porasti do 8 °C.

Na moru će i po podne ostati pretežno sunčano. Bura će i uz obalu okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak pa će se činiti ugodnije nego prethodnih dana, uz 10 °C na sjevernom Jadranu do 12 °C u Dalmaciji.

Kopno: U nastavku tjedna sunčano uz hladna jutra

Na kopnu će sve do četvrtka biti uglavnom sunčano uz vrlo hladna jutra i česti mraz, ali uz postupno sve više dnevne temperature.

U drugom dijelu tjedna stiže promjena vremena: sa sjevercem će zahladnjeti, bit će oblačnije uz mjestimične i uglavnom slabe oborine. U petak će oborina na granici kiše i snijega biti još na zapadu, a u subotu očekujemo uglavnom kišu na istoku.

Obala: Sunčano u prvoj polovici tjedna

Hladna zimska jutra očekuju se i na moru, osobito još u utorak na sjevernom Jadranu uz mraz. Sve do četvrtka na moru neće nedostajati sunčanog vremena. No u četvrtak, dakle, prolazno u Dalmaciju stiže slaba kiša, a u noći na petak i na sjeverni Jadran.

Uz vjetar promjenjiva smjera, povremeno i prolazno jači, temperatura e neće znatnije mijenjati. Vikend se čini povoljniji nego što će biti na kopnu.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević prognozirala je da od srijede ponovno raste vjerojatnost za oborinu. Već u srijedu poslijepodne tako prolazno može pasti koja kap kiše na srednjem i južnom dijelu Jadrana, kao i na istoku unutrašnjosti, gdje može zalepršati koja pahulja snijega.

I četvrtak u dijelovima unutrašnjosti može biti slabog snijega, kiše u Dalmaciji. U danima vikenda diljem unutrašnjosti snijeg bi mogao biti češći.

HAK: Kolnici mjestimice skliski, a ponegdje ima i magle

Kolnici su jutros mjestimice vlažni i skliski, a ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na vlažnim dijelovima kolnika, osobito na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače se poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na 49.+300 km između čvorova Novigrad i Karlovac u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici: DC23 Kapela-Žuta Lokva; DC42 u mjestu Poljanak; DC218 Bjelopolje-Donji Lapac-GP Užljebić; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac; ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; na pojedinim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije; na pojedinim županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje); LC Brod Moravice-Vele Drage-Razdrto zatvorene su za sav promet.

Bez dužih čekanja na granici

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su ŽC3253 između Košutarice i Mlake; LC67209 Veliki Prolog- Draževitići; LC50118 Floričići-Jakomići; LC67207 Vrgorac-Orah (preko polja). Zbog aktivnog klizišta na državnoj cesti DC5 dionici Okučani-Lipik vozi se usporeno, uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 30 km/h.

Na DC47 Trokut (g.ž.PS)-čvor Novska (A3)-Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica (D30)-Dvor (D6) zbog visokog vodostaja rijeke Une i oštećenog kolnika zabranjuje se promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i ograničava se brzina na 40 km/h. Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari