BOLNA ISTINA

Običan hrvatski umirovljenik ima jedva 300 eura mirovine. A koliko dobivaju bivši političari? Objavljeni frapantni podaci

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima su u siječnju mirovinu iz te kategorije bivših visokih dužnosnika dobile ukupno 684 osobe

Običan hrvatski umirovljenik jedva preživljava s 300 eura mirovine, dok su bivši saborski zastupnici, ministri i ustavni suci u siječnju ove godine dobili mirovinu koja je u prosjeku iznosila oko 1500 eura (11.300 kuna), što je 800 kuna više nego lanjskog siječnja.

Njihove su mirovine najveće

Otkrivaju to novi podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako je navedeno da su u siječnju mirovinu iz kategorije bivših visokih dužnosnika dobile ukupno 684 osobe, što je za dvije više nego u siječnju prošle godine, a njihove su mirovine najveće.

U siječnju je mirovinu po svim osnovama dobilo ukupno oko 1,23 milijuna umirovljenika, što je oko 5.000 umirovljenika manje nego prije godinu dana, javlja Danica.hr.

A prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, mirovine je u siječnju dobilo 1,13 milijuna umirovljenika dok je njihova prosječna mirovina iznosila 381 euro, što je oko 2870 kuna. Prošlog siječnja prosječna mirovina u toj kategoriji iznosila je oko 2650 kuna.

Nadalje, podaci HZMO-a otkrivaju i kako gotovo 200 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj danas dobiva manje od 270 eura, odnosno manje od 2034 kune. U Hrvatskoj je, inače, bilo ukupno oko 1,61 milijun osiguranika (zaposlenih po svim osnovama i kategorijama), što je oko 36 tisuća zaposlenih više nego početkom siječnja prošle godine.

Na jednog umirovljenika tako dolazi 1,31 zaposleni, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari