MANJE BROJČICE

NEMOJTE SE ŠOKIRATI! Banke su krenule s iskazivanjem stanja u eurima i na bankomatima

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pogled na manje brojčice mogao bi neke na prvu neugodno iznenaditi, no ne brinite se. To je novo normalno

U Hrvatskoj pripreme za uvođenje eura idu korak dalje. Nakon što je dvojno iskazivanje cijena započelo u trgovinama, s preračunavanjem u eure krenule su i banke. Pa su tako već neki, dolaskom na bankomat, uočili da je iznos na njihovom tekućem ili žiro računu i u kunama i u eurima, što na prvi pogled može djelovati malo šokantno.

Inače, razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima započinje najkasnije 5. rujna 2022. i završava 12 mjeseci od dana uvođenja eura.

S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest, a euro postaje službena valuta. I na bankomatima će s tim datumom građani u Hrvatskoj moći podizati eure, ali ne na svima. Tek 15. siječnja euri će biti dostupnim na svim bankomatima, a datumi su zacrtani planom o punjenju bankomata novim novčanicama.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Šef HNB-a Boris Vujčić najavio je na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro kako će se euri moći podići na bankomatima bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju, u periodu od 15.12. ove godine do 15. siječnja 2023. godine. No, zbog božićnog šopinga bankomati će biti dobro opskrbljeni i kunama.

“Bankomate treba prilagoditi za isplatu eura. Dio bankomata će do 31. prosinca, a pogotovo za vijeme božićnog šopinga biti opskrbljen za kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. siječnja, ali će dio ostati s kunama. Od 15. siječnja očekujemo da svi bankomati imaju euro”, rekao je Vujčić, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views