SLUČAJNOST ILI VELIKA ČISTKA?

Neobične smrti 7 ruskih oligarha: Tragovi upućuju na paranoičnog Putina

Screenshot RTL

Misteriozne smrti među bivšim najužim krugovima Kremlja od početka rata u Ukrajini potaknule su strah da Putin čisti svoj najuži krug

Moguće je da je ubijeno najmanje sedam ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu, dok predsjednik čisti svoj unutarnji krug bivših bogatih saveznika. Od početka godine, nekoliko Putinovih prijatelja umrlo je pod misterioznim okolnostima, piše The Sun.

Naime, izvori vjeruju da su oni možda zapravo ubijeni budući da su smrti bile slične. Posljednja žrtva bio je Ivan Pečorin – Putinov glavni čovjek za razvoj golemih ruskih arktičkih resursa. Pao je s boka broda u vodu blizu otoka Russky pod misterioznim okolnostima.

Pad s bolničkog prozora

To se dogodilo samo nekoliko tjedana nakon što je naftni šef Ravil Maganov preminuo nakon “pada s bolničkog prozora”. 64-godišnjak, koji je bio na čelu ruskog naftnog diva Lukoil, navodno je preminuo nakon pada s prozora šestog kata u moskovskoj Centralnoj kliničkoj bolnici.

Lukoil, koji je ranije kritizirao rat u Ukrajini, potvrdio je Maganovljevu smrt, ali ju je bizarno pripisao nekoj nepoznatoj bolesti. Fotografija koja je podijeljena na internetu navodno prikazuje vreću s tijelom Maganova na tlu pored bolničkog zida. Anti-Putinovski kanal na Telegramu General SVR tvrdio je da je Maganov ubijen po Putinovom nalogu.

Priopćeno je da je njegova supruga bila u susjednoj sobi u trenutku njegove smrti, a nije bilo videonadzornih kamera usmjerenih prema zgradi na mjestu gdje je pao. Izvori iz policijskih snaga navodno su rekli da na mjestu događaja nije pronađena oproštajna poruka.

Koje su ranije misteriozne smrti?

To su, međutim, samo posljednje misteriozne smrti među bivšim najužim krugovima Kremlja od početka rata u Ukrajini.

Dana 25. veljače, samo dan nakon što je Putin naredio svojim trupama invaziju na Ukrajinu – tijelo Aleksandra Tjulakova, višeg dužnosnika Gazproma za financije i sigurnost na razini zamjenika glavnog direktora, pronašla je njegova ljubavnica.

Vrat 61-godišnjaka bio je u omči u njegovoj kući vrijednoj 500.000 funti. Samo tri tjedna prije – u istom elitnom zatvorenom stambenom naselju u Lenjingradskoj oblasti – Leonid Šulman, šef transporta u Gazprom Investu, pronađen je mrtav. 60-godišnjak je pronađen s više ubodnih rana u lokvi krvi na podu kupaonice.

U međuvremenu, bogati Vladislav Avajev (51), bivši potpredsjednik Gazprombanke i bivši dužnosnik Kremlja, pronađen je ubijen iz vatrenog oružja u svom elitnom moskovskom penthausu.

A nekoliko dana kasnije, Sergej Protosenja, 55, pronađen je mrtav obješen u Španjolskoj. Protosenja je bio bivši zamjenik predsjednika Novoteka, tvrtke usko povezane s Kremljom.

U ožujku je tijelo ruskog milijardera Vasilija Melnikova pronađeno u njegovom luksuznom stanu s ubodnim ranama u gradu Nižnjem Novgorodu.

The Sun je nabrojao tragova koji upućuju na to da je ova sedmorica možda zapravo ubijena dok se širi strah da Putin čisti svoj najuži krug.

‘Sličnost’ u načinu smrti

Najmanje pet navodnih samoubojstava ruski su izvori označili kao “sumnjiva” – uključujući bivšeg pukovnika FSB-a na kanalu za razmjenu poruka Telegram.

Pišući na Možem Objasnit – što znači Možemo objasniti – Gennadj Gudkov je tvrdio da postoje sličnosti u smrtima vrhunskih menadžera i njihovih obitelji iz visokih plinskih kompanija.

“Ne dajte ‘štakorima’ da pobjegnu, mogli bi progovoriti. Ako već razumijemo da se režim bavi eliminacijom svojih protivnika i neprijatelja, zašto se onda neće obračunati s onima koji se smatraju izdajnicima koji su pobjegli iz sustava. Mnogi slučajevi [sumnjivih smrti] su poput izravnavanja računa.”

Obitelji koje su pronađene mrtve

U posljednja dva incidenta ubijene su obitelji dvojice oligarha – što izaziva sumnju da su “samoubojstva” bila namještena.

Vladislav Avajev (51) pronađen je ubijen iz vatrenog oružja zajedno sa svojom suprugom Jelenom (47) i njegovom 13-godišnjom kćeri Marijom u njihovu domu u Moskvi.

Tijela je otkrila Avajevova najstarija kći Anastasia (26), zajedno s ukupno 13 različitih komada oružja. Izvor iz policijskih snaga rekao je da je u ruci Avajeva pronađen pištolj.

Analitičarka Kremlja Olga Lautman rekla je da je Avajev prethodno radio u Putinovoj predsjedničkoj administraciji, kao i u parlamentu, odnosno Dumi.

U međuvremenu, u jezivom odjeku Avajevljeve smrti, ruski tajkun Sergej Protosenja (55), njegova supruga Natalia (53) i njegova 18-godišnja kći Maria pronađeni su mrtvi u njihovoj luksuznoj španjolskoj vili.

Protosenja, koji se hvalio bogatstvom od preko 333 milijuna funti, nije ostavio nikakvo oproštajno pismo prije nego što se navodno objesio u dvorištu.

Prema izvješćima, Natalia i Maria izmasakrirane su sjekirom u svojim krevetima u Lloret de Maru na španjolskoj Costa Bravi. Policija je zatekla jezivu scenu nakon što je njihov sin tinejdžer, koji je u to vrijeme bio u Francuskoj, izrazio zabrinutost.

Sumnju su probudile navodne nedosljednosti na mjestu zločina i slučajna smrt dvojice plinskih oligarha i njihovih obitelji u nekoliko dana.

Oligarh ‘gadno pretučen’ pred smrt

Samo dan nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, pronađeno je tijelo zamjenika generalnog direktora Gazproma Aleksandra Tjulakova. Njegovo obješeno tijelo pronašla je ljubavnica u njegovoj kući vrijednoj 500.000 funti u Lenjingradu.

Međutim, prema izvješćima, bio je teško pretučen prije smrti – što je potaknulo nagađanja o tome kako je umro.

Nož ‘van dohvata’

U istom zatvorenom stambenom naselju u Lenjingradskoj oblasti, Leonid Šulman – šef transporta u Gazprom Investu – pronađen je mrtav 29. siječnja. Pronađen je s višestrukim ubodima u lokvi krvi na podu kupaonice.

Pronađena je bilješka čiji sadržaj nije objavljen, a ruski istražni odbor navodno je odbio razgovarati o smrtima. Prijavljeno je da je nož pronađen u kadi, naizgled izvan dohvata.

‘Veze s Kremljom’

Sumnje su se pojavile u vezi s pet smrtnih slučajeva jer su se dogodili usred promjene vlasnika u ruskom poslovanju. Promjenu su potaknule zapadne sankcije koje su zamrznule mnoga bogatstva.

Inženjer i ekonomist Protosenja je od 2002. do 2014. godine bio glavni računovođa tvrtke Novatek, najvećeg neovisnog proizvođača prirodnog plina u Rusiji, a kasnije i potpredsjednik. Tvrdi se da je imao bogatstvo od 440 milijuna dolara.

Novatek je u suvlasništvu bliskog Putinovog prijatelja Genadija Timčenka, a povlašteni div nedavno je isključen iz edikta čelnika Kremlja o trgovanju energijom samo u rubljama.

Tvrtka je također usko povezana s Pjotrom Kolbinom, Putinovim prijateljem iz djetinjstva, koji je navodno “vlasnik Putinovog bogatstva u sjeni”.

“Dakle, pod čudnim i sličnim okolnostima umrle su obitelji menadžera dviju ključnih privatnih kompanija koje su upravljale novcem Putinovog okruženja”, izjavio je Možem Objasnit.

Teško za povjerovati

U ožujku su tijela ruskog milijardera Vasilija Melnikova i njegove supruge i dva sina otkrivena u njegovu luksuznom stanu u gradu Nižnjem Novgorodu, 350 km istočno od Moskve. Svi su umrli od uboda nožem, piše ruski list Kommersant.

Novine su citirale policijske istražitelje koji su rekli da su utvrdili da je Melnikov ubio svoju obitelj prije nego što je počinio samoubojstvo. Međutim, susjedi i rođaci su se nakon toga javili i rekli da ne vjeruju da je Melnikov mogao učiniti nešto tako zlo.

Poslovni čovjek je bio izvršni direktor u medicinskoj tvrtki MedStom, koja je uvelike patila zbog ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, prema ukrajinskom izdanju Glavred.

Kritičar Putina pronađen mrtav

Početkom ožujka, samo tjedan dana nakon početka rata, policija u Surreyju pozvana je u otmjenu kuću ukrajinskog poslovnog tajkuna Mihaila Watforda. Ovaj 66-godišnjak pronađen je obješen u svojoj kući vrijednoj 18 milijuna funti na ekskluzivnom imanju Wentworth u Virginia Wateru.

Mihailova susjeda tvrdila je da joj je rekao da ga je Putin stavio na listu za odstrel. Također je rekla da je Watford, poznat kao Miša, bio prijatelj ruskog milijardera Borisa Berezovskog, pronađenog obješenog u svom domu u Ascotu, Berks, 2013. godine.

Watford je rekao da je Berezovskog ubila obavještajna agencija. Susjed je rekao: “Teško mi je povjerovati da bi si Miša oduzeo život. Nema smisla.”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari