ŠTO ĆE SE DOGODITI 1.1.2023?

Banke poslale važne obavijesti oko uvođenja eura i odgovorile na pitanja koje muče građane

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Od 1. siječnja 2023. godine službena valuta postaje euro

Nekoliko mjeseci prije prelaska na euro banke su poslale obavijesti svojim klijentima u kojima su navele elemente za preračunavanje koje će se primijeniti u konverziji kune u euro.

“Banka će na dan uvođenja eura automatski i bez naknade provesti konverziju kunskih sredstava na računima, depozitima, kreditima i drugom novčanom iskazu vrijednosti po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna.

Preračunavanje će se provesti primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Također, prema načelu neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, uvođenje eura neće utjecati na valjanost postojećih ugovora o kreditu, depozitu i štednji u kunama i dr. tako da ne treba sklapati nove ugovore. Cilj je proces uvođenja eura i aktivnosti koje iz toga proizlaze provesti tako da se svima osigura što jednostavnije postupanje”, navode među ostalim iz PBZ-a.

‘Ne utječe na valjanost postojećih ugovora’

“Na dan uvođenja eura kao službene valute iskazane novčane vrijednosti u kunama na skrbničkom i brokerskom računu (računu nalogodavatelja) bit će preračunate u eure primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje definiranih Zakonom”, poručuju iz Zabe, a oglasili su se i iz Erstea.

“Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure na vašim depozitnim, štednim i transakcijskim računima, kreditima te ostalim novčanim iskazima po fiksnom tečaju konverzije. Za preračunavanje se ne obračunava naknada i ne mijenja se jedinstveni broj računa.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima se navodi kunska valuta”, navode, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari