UZELI MALI PREDAH

Video | Neobični gosti u Istri: Par plamenaca u preletu odlučio se odmoriti u rezervatu kraj Rovinja

Plamenci su malo zalutali pa su odlučili stati, odmoriti se i najesti u Istri. No, čim skupe snage nastavit će svoj put prema toplijim krajevima. Biolozi pretpostavljaju da se radi o paru

“Plamenci se hrane tako da glavu spuste u vodu. Pigment dobivaju obično od hrane koju jedu, prvenstveno od nekih račića dobivaju taj crvenkasti pigment”, kaže nam Damir Lampe, inženjer lovstva i zaštite prirode dok zajedno promatramo par plamenaca koji se odlučio malo odmoriti u Istri. A dok se hrane skupljaju snagu.

Obično se hrane račićima, insektima i algama. “Ovo je sad drugi dan da su ovdje. Trenutno je zimsko prebrojavanje ptica u tijeku”, kaže Lampe.

Dok stoje na jednoj nozi odmaraju

Plamenci dobro podnose ekstremne uvjete okoliša i velike temperaturne razlike.

“To su jako zanimljive ptice pogotovo zbog ovog njihovog izgleda duge noge, dug vrat, roza boja”, kaže Andrea Deklić, glavni čuvar prirode i geograf. Često su prikazani u stavu na jednoj nozi. Tako mogu stajati dugo jer tako odmaraju.

“Manje opterete mišiće kad stoje na jednoj nozi nego na dvije, a što oni rade dok stoje?, Praktički snimaju plićinu oko sebe. Kad nešto vide spuste glavu i kljunom usisaju vodu. Isfiltriraju vodu kroz kljun i taj resto koji ostane u tim membranama je u biti hranjiva tvar koju oni progutaju”, ističe Andrea Deklić.

“Plamenci su inače ptice močvarice preletnice. To je vrsta koja se ne gnijezdi u Hrvatskoj, ali gnijezde se u sjevernoj Italiji, Grčkoj, Španjolskoj i još nekim dijelovima južne Europe”, kaže Dino Babić, čuvar prirode i biolog

Odletjet će za koji dan

Procjenjuje se kako je brojka gnijezdećih parova u Europi između 15 i 35 tisuća gdje imaju i stabilne populacije. Ugroziti ih može uništavanje njihovih obalnih staništa. “To nisu ptice koje su svakodnevno ovdje nego su sada u migracijama zalutale.

U biti stale su odmoriti, najesti se i čim skupe snage nastavit će svoj put prema toplijim krajevima”, objašnjava Deklić. “Nismo uspjeli raspoznati radi li se o muškoj i ženskoj jedinci, ali pretpostavljamo da se radi o paru”, dodaje Babić.

Inače, u rezervatu koji je zaštićen od 2001. dosad je zabilježeno čak 250 vrsta ptica, a plamence koji će za koji dan odletjeti očekuju i iduće godine, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views