NEPONOVLJIVA LIČNOST: U 96. godini preminula Žuži Jelinek

Bila je poznata i kao spisateljica, pa je ta autorica više od deset knjiga, poput ‘Živjeli muškarci’, ‘Mijenjaju li se muškarci’, ‘Žene, osvajajte…’, ‘Od seksa do vječnosti’

U 96. godini preminula je poznata zagrebačka dizajnerica i stilistica Žuži Jelinek.

Rođena je 17.7. 1920. u Budimpešti, a odrasla u siromašnoj židovskoj obitelji s očem Izidorom i Ružom Ferber. Sa 17 godina u Parizu je počela raditi kao krojačica za francusku dizajnericu Ninu Ricci, ali i za Coco Chanel.

Iz braka sa zagrebačkim zubarem dr. Erihom Jelinekom imala je dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu.

Neki događaji iz njezinog života kao da su došli iz scenarija nekog od povijesnih trilera, poput Titove ponude da bude direktorica makedonske modne tvrtke Teteks, koju je odbila, a kasnije ipak pristala šivati modne kreacije za Jovanku Broz. Ili način na koji je – po vlastitim riječima – spasila roditelje od odlaska u koncentracijski logor Jasenovac, zavevši talijanskog časnika. “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”, za tu je životnu epizodu ispričala Žuži Jelinek.

Poznati režiser Steven Spielberg je htio snimiti film o njezinom životu čuvši priču o ženi iz židovske obitelji koja je tijekom holokausta riskirala život kako bi spasila roditelje, ali je i tu ponudu Žuži odbila.

Bila je poznata i kao spisateljica, pa je ta autorica više od deset knjiga, poput “Živjeli muškarci”, “Mijenjaju li se muškarci”, “Žene, osvajajte…”, “Od seksa do vječnosti”, a od 1994. je bila i kolumnistica hrvatskog časopisa Gloria.

U prosincu 2014. predstavljena je autobiografija Žuži Jelinek pod nazivom “Žuži – Život Žuži Jelinek”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari