RASPRAVA U SDP-U: Milanović održao nikad kraći govor, većina ga optužuje za izborni poraz

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je govor pred oko stotinu članova nakon čega je uslijedila burna rasprava. Navodno je nekoliko puta napuštao prostoriju

Sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se donijeti odluke o raspisivanju izbora za predsjednika te stranke i sazivanju Konvencije počela je u subotu u SDP-ovoj središnjici.

Šef SDP-a Zoran Milanović je održao svoj nikad kraći govor u kojem se gotovo uopće nije osvrnuo na rezultate izbora i činjenicu da je njegova stranka izgubila i nije uspjela formirati Vladu već je govorio o “dosezima antifašizma”. Odmah nakon toga je i napustio sjednicu na koju se tek nakratko vraćao, dok je većina članova njega i vodstvo stranke optuživala za izborni neuspjeh.

Milanović je članovima podijelio tablice s tehničkim podcima o broju osvojenih glasova, za što mnogi smatraju da nije dovoljno. Rajko Ostojić zatražio je osnivanje Vijeća za analizu izbora, prenosi Hina.

“Mi smo politička organizacija i rasprava o izborima mora biti politčka, a ne tehnička, a ovo što smo dobili na klupe je tehnički izvještaj. Nismo pobijedili na ovim izborima”, naglasio je Ostojić koji tvrdi da se izborni stožer nije sastao od izglasavanja izbornih lista.

Odmah mu je replicirao Gordan Maras koji je na početku svojeg govora u kojem je branio stranačkog šefa počeo sa “ne treba se držati poslovnika, zapisnika i statuta kao pijan plota”.

“Istina je da možete ne izgubiti na izborima, a formirati vlast”, ustvrdio je Maras i izazazvao negodovanje pa su mu neki dobacili: “Pričaš gluposti, prestani”. A istu je reakciju izazvala i njegova izjava da je on “Rajka upisao u SDP”.

“Kako ti nekoga možeš upisivati. Tko si ti da upisuješ ljude”, uzvratili su mu neki članovi Glavnog odbora.

Komadina jedan od kandidata za predsjednika stranke

Zlatko Komadina, jedan od kandidata za predsjednika stranke, smatra da će odluke Glavnog odbora biti na tragu jačanja vjerodostojnosti, nažalost od danas oporbene stranke.

Kazao je da će se njegova kampanja temeljiti na razgovoru s članstvom na tragu okupljanja i jačanja uloge članstva i socijaldemokratskih politika.

Komadina smatra da je 12. ožujka, kao datum prvog kruga izbora za predsjednika stranke, preran te mu je bolja opcija da se izbori održe u travnju. Dodao je da ne treba brzati i da on nije za ubrzavanje izbornog procesa.

Ivo Baldasar je kazao da na sjednici očekuje žučljivu raspravu, objašnjavanja i “napade”, ali ne i dramatiku. “Mislim da ćemo raspravit i dogovoriti se oko izborne procedure”, rekao je.
Istaknuo je kako sadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović nema njegovu potporu jer nikom nije drago kada se izgubi pet izbora za redom.

Napominjući kako podržava Zlatka Komadinu za predsjednika stranke, Baldasar se založio za daljnju demokratizacuju stranke, posebice decentralizaciju, te djelom i regionalizaciju.

Baldasar drži i da će biti više kadidata za predsjednika stranke, a da će se u drugom krugu natjecati Milanović i Komadina.

Potporu Komadini daje i Tonino Picula koji je rekao kako se SDP mora pogledati u ogledalo i sagledati što je radio u zadnje četiri godine.

“SDP-u trebaju promjene, ali ne bih volio da se rasprava o tome što sutra očekuje SDP svede samo na raspravu o političkoj sudbini jednog čovjeka. Međutim, od nečega moramo krenuti. Procijenio sam da Komadina ima kapacitet, kao političar i čovjek, da da zamah inicijalnoj raspravi u SDP-u”, kazao je.

Komadinu podržava i Davor Bernardić koji očekuje izbornu kampanju u demokratskoj atmosferi. “SDP mora izabrati promjene, moramo se promjeniti da bi mogli mjenjati zemlju te osigurati da se možemo vratiti na vlast”, poručio je.

Gordana Sobol, koja podupire Milanovića, rekla je kako svaka promjena na čelu stranke ne znači i veću demokratizaciju.

Milanovića podržava i Ingrid Antičević Marinović jer drži da je Milanović kao premijer Hrvatsku sa svojim timom izvukao iz provalije.

Potporu sadašnjem predsjedniku SDP-a daje i Gordan Maras jer smatra da stranka treba ostati jaka. Drži kako sadašnja vlada ima krhku većinu u Saboru te treba biti spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom a “Milanović konstantno drži SDP na potpori od 30 posto”.

Potporu Milanoviću dao je i Predrag Matić. Najavio je da će novom ministru branitelja Miji Crnoji svoje ministarstvo predati u ponedjeljak. Poželio mu je sve najbolje i da ostvari sve što je naveo u svom programu te izrazio je nadu da neće biti na listi izdajnika Domovine. “Ako i budem, Hrvatska je u EU, bit će mjesta i negdje drugdje za mene”, kazao je Matić.

Inače, predsjednik stranke Zoran Milanović održao je govor pred oko stotinu članova nakon čega je uslijedila burna rasprava. Milanović je navodno nekoliko puta napuštao prostoriju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari