KRŠI LI MAĐARSKA EU ZAKONE?

Neugodno iznenađenje za sve strance u Mađarskoj; Oni od danas gorivo na benzinskim postajama plaćaju čak 40 posto skuplje

Blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom već su zablježene velike gužve jer su građani nastojali iskoristiti zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo

Od petka, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto, prenosi Net.hr.

Uredba je objavljena u mađarskim Narodnim novinama nedugo prije ponoći u noći na petak. Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznaka više neće moći točiti gorivo po službeno određenoj cijeni od 480 forinti (9,21 kn) za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati kupovati gorivo po tržišnoj cijeni. Prema medijskim izvještajima, tržišna je cijena 40 posto veća od službene cijene.

Vlada desnog nacionalističkog premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cijenu goriva prošlog studenog. Ona će vrijediti do 1. srpnja, a njome se želi osigurati da vozači ne osjete globalni porast cijena energenata.

VIDEO DANA:

Do sada su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni u Mađarskoj. Međutim, vladini predstavnici iznenada su u četvrtak objavili da će za strance od petka nadalje vrijediti tržišna cijena, navodi Reuters.

U četvrtak navečer, prema medijskim izvještajima, zabilježene su gužve na benzinskim postajama blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom jer su građani tih zemalja nastojali iskoristiti zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi agencija dpa. Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim postajama postavlja se pitanje krši li Mađarska, kao članica EU-a, europska pravila o zabrani diskriminacije.

Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je na televiziji u četvrtak navečer da bi moglo biti rasprave s Bruxellesom o novoj regulativi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari