TEMPATURA SE SPUSTILA NA NULU

Ni jesen nije stigla, a kao da će zima: Pao snijeg na Zavižanu!

Foto: DHMZ

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine oborina za mjesec rujan

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio podatke koji pokazuju da je u 13 sati na Zavižanu pao umjeren snijeg.

Fotografije snijega snimljene su kamerom DHMZ-a postavljenoj na zidu planinarskog doma Zavižan (pogled istok – jug – zapad).

Temperatura zraka je 0 stupnjeva.

Rekordne količine oborina u Gorskom kotaru

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine oborina za mjesec rujan, a apslolutni dnevni rekord, otkad postaje mjerenja bilježi Ogulin, objavio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Velike količine oborina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima uzrokovale velike materijalne i poljoprivredne štete.

Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata najveća je količina oborina, izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak, postaja Crni Lug, gdje su pale 192 litre kiše po četvornom metru. U Begovu Razdolju palo je 146 litara, u Delnicama 141 te Ogulinu 122 litre po četvornom metru.

Meteorolozi otkrili kada bi se vrijeme moglo smiriti

U Ogulinu je izmjeren apsolutni dnevni rekord otkad se na toj postaji provode mjerenja, dodaju iz DHMZ-a. Oko 90 litara palo je u Kutini i Čabru, dok se Slunj, Karlovac, Sisak i Senj kreću između 60 i 65 litara. U Zagrebu, na mjernoj postaji Maksimir, izmjereno je 55 litara kiše.

Iako Karlovac mjeri 63 litre padalina po četvornom metru, ta je količina veća od polovine mjesečnog prosjeka za rujan. U Karlovcu u istom mjesecu u prosjeku pada 108 litara a samo u zadnja 24 sata izmjerena količina iznosi 58 posto mjesečnog prosjeka.

Porast vodostaj rijeka

Obilna količina padalina dovela je i do naglog porasta vodostaja rijeka. Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, jutros je vodostaj dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane povećao se za 26 centimetara te sada iznosi 576 cm.

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, napominje DHMZ

U porastu su i pritoci Save, no vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views