NI MERKEL NI PAPA NEGO… Nobelova nagrada za mir Tuniškom nacionalnom kvartetu za dijalog

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavljeno je u petak u Oslu.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir odlučio je nagraditi tuniški nacionalni kvartet zbog njegova presudnog doprinosa gradnji pluralističkog društva u Tunisu nakon Revolucije jasmina 2011. godine, rekla je predsjednica Odbora Karin Kullmann Five a prenosi Hina.

Poslije revolucije koja je pokrenula “arapsko proljeće”, poznate i kao “jasmin revolucija”, nastupila je demokratska tranzicija koju su od 2013. predvodile četiri organizacije civilnog društva – Lige za ljudska prava, Reda odvjetnika, Udruženja zaposlenih i Ujedinjenih sindikata.

“Kvartet je formiran 2013. godine kada je proces demokratizacije bio na rubu kolapsa, nakon političkih ubojstava i nemira u cijeloj zemlji. Kvartet je uspostavio alternativu, miran politički proces u vremenu u kome je zemlja bila na rubu građanskog rada”, navodi se u obrazloženju Norveškog Nobelovog odbora.

Odbor je ukupno zaprimio 273 kandidature, od kojih je 68 organizacija i 205 pojedinaca.

U konkurenciji su ove godine, između ostalih, bili i Angela Merkel, John Kerry, papa Franjo, Chelsea Manning, Edward Snowden…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari