DRON U ZAGREBU

Ni nakon 8 mjeseci ne znamo tko je poslao letjelicu od 6 tona: ‘Zna se, ali se ne govori’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar Banožić o svemu kaže: ‘U onom trenutku kad DORH procjeni da se dodatno po tom pitanju informira javnost ja sam siguran da će oni to učiniti’

Niti osam mjeseci nakon što je usred Zagreba pala 6 tona teška letjelica i dalje se službeno ne zna tko ju je i zašto poslao. No zna se da je doletjela iz smjera Ukrajine i preletjela zračni prostor triju država članica NATO-a, a samo srećom nitko nije stradao.

Iz vedra neba srušila se u glavni grad države članice NATO-a. Bespilotna letjelica koja je pala u Zagrebu bila je naoružana, ali je sastav bombe prema istrazi ispario. Tko ju je poslao, do danas nije potvrđeno.

“Treba dopustiti da istraga u hrvatskom slučaju odradi svoj posao i onda polako pristupiti tom problemu”, kazao je Mario Banožić, ministar obrane.

U Hrvatsku je doletjela iz Ukrajine, preko Rumunjske i Mađarske, inače model izviđačkog tipa, prerađivana je. Osim vlasnika, ne zna se ni zašto je pala baš na Jarun pokraj studentskog doma.

“U onom trenutku kad DORH procjeni da se dodatno po tom pitanju informira javnost ja sam siguran da će oni to učiniti”, govori ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O detaljima pada vojne letjelice treba što manje pričati, smatra šef Odbora za nacionalnu sigurnost.

“Zna se, ali se to ne komentira. Mislim da Hrvatska mora biti pametna država gdje je 20 posto BDP-a generira turizam kao jedna od glavnih gospodarskih grana. Pametna država koja mora pomagati Ukrajini, ali mudro”, kaže predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić.

Preletjela je tri države članice NATO-a bez da je itko reagirao, zato u Saboru danas misle da su poljski i hrvatski incidenti sramota za savez.

“Koliko je taj savez spreman i pripravan za situacije kao što su ove? Ovo samo pokazuje da nije i da nam ulijeva lažnu sigurnost. Razočaran sam općenito spremnošću NATO saveza”, govori predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček.

Ministar obrane misli suprotno.

“Ja ne bih te dvije situacije komparirao jer vidimo koliko toga se promijenilo i koliko toga u geopolitičkom smislu situacija se puno više uozbiljila od samih početaka. Mnogi tada nisu bili svjesni što se događa na tlu Ukrajine”, govori Banožić.

A na hrvatsko tlo ukrajinski vojnici, kako sada stvari stoje, neće, takvu obuku ne podržava ni predsjednik i dvotrećinska većina u Saboru. Ipak, zastupnici bi mogli podržati da naša vojska, ukrajinsku obučava na teritoriju druge države, izvještava Goran Latković za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari