TO SE DA IZDRŽATI

NIJE LOŠE Evo kolika će vam biti mirovina ako radite samo pet godina u Njemačkoj

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Pomoću kalkulatora njemačkog mirovinskog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša mirovina – i kada možete otići u mirovinu

Ne dobivaju svi zakonski propisanu mirovinu. Samo oni koji su ispunili tzv. razdoblje čekanja ili minimalni staž osiguranja dobivat će mjesečne transfere njemačkog mirovinskog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu mirovinu morate imati uplaćenih najmanje pet godina,  piše Fenix- magazin. No, što za visinu vaše mirovine znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može općenito reći. Jer kolika će vam mirovina biti uvelike ovisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko mirovinsko osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade).

Mirovina: kako izračunati njen iznos

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Ta će prosječna godišnja bruto plaća u 2023. provizorno iznositi 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki mirovinski bod imate pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Vaš mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine.

I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sustavu isplate mirovine. Onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog mirovinskog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša mirovina i kada možete otići u mirovinu, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari