Nije samo Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture: U igri je i živopisan grad s ruba Europe

Foto; Pixabay

Rijeka, najveća hrvatska luka, prvi je grad iz Hrvatske koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture

Dva grada na obali, najveća hrvatska luka na Jadranu i irski grad smješten uz Atlantik, Rijeka i Galway, ovogodišnje su Europske prijestolnice kulture.

Pokrenuta 1985. godine, inicijativa Europske prijestolnice kulture ističe bogatstvo i raznolikost kulture u Europi, u isto vrijeme omogućavajući izabranim gradovima promociju na međunarodnoj razini, podsjeća Ekovjesnik.

Svijetli primjer tolerancije

Rijeka, najveća hrvatska luka, prvi je grad iz Hrvatske koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Pod krilaticom ‘Luka različitosti’ riječki program se veže uz tri glavne teme: vodu, rad i migracije.

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego, član kluba zastupnika Renew Europe, vidi ovo kao priliku grada u kojem je studirao za pozicioniranje među utjecajne kulturne sile u Europi.

”Rijeka kao ‘Luka različitosti’ može biti svijetli primjer svim europskim gradovima po pitanju tolerancije i multikulturalnosti koju će, siguran sam, na pravi način znati promovirati. Od srca čestitam mom studentskom gradu na ovom prestižnom i velikom priznanju”, rekao je Flego.

Titulu Europske prijestolnice kulture Rijeka dijeli s irskim gradom Galwayem koji svoj program ‘Let The Magic In’ veže uz četiri keltska festivala, a za glavne teme izabrao je migracije, krajolik i jezik.

Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta, u čijoj izbornoj jedinici se nalazi Galway, grad vidi kao sinonim za kulturu: ”Galway ima bogatu tradiciju u književnosti, umjetnosti i glazbi, dok je u isto vrijeme potpuno moderan i globalan, sjedište za medicinske uređaje i tehnologiju. Drago mi je da će se ovaj živopisan i dinamičan grad s ruba Europe imati priliku predstaviti cijelom kontinentu”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari