CRNO NA BIJELO

Video | Nijemci izračunali: Dijete mjesečno košta 763 eura. Do punoljetnosti toliko da se može kupiti stan u Hrvatskoj

Ako imate dvoje djece, trošak se ipak ne dupla – dvoje djece mjesečno košta 1300 eura. A troje gotovo 1800 eura…

A znate li koliko košta imati dijete? Otprilike 1000 eura godišnje, izračunao je tako njemački zavod za statistiku. Sve su uračunali i hranu i odjeću i školu i radne bilježnice.

Evo što su zaključili: Jedno dijete Nijemce košta 763 eura mjesečno, što godišnje znači 9756 eura. Ako imate dvoje djece, trošak se ipak ne dupla – dvoje djece mjesečno košta 1300 eura. A troje gotovo 1800.

Naravno, čim je starije dijete, to su veći troškovi. Tako šestogodišnjak košta 680 eura, 12-godišnjak skoro 1000. A glavni je zaključak da vas dijete do 18.-e godine košta 165.000 eura.

Odnosno, do punoljetnosti Nijemci u dijete ulože kao u jedan hrvatski stan.

Pitali smo i vas što kažete na ovu njemačku matematiku, pa je Hrvoje iz Zagreba rekao da dijete zaista od prve godine košta puno novaca: “Od osnovne opreme, prematanja pelena, robe, odjeće…”. Na pitanje je li to oko 10 tisuća eura godišnje, odgovara: “Pa da, da, ako ne i više…”

Berislav nabraja što sve računica uključuje: “Tu su izlasci, ne znam, malo bolja obleka, bolji mobiteli…”

Sanda iz Zagreba se ne slaže s računicom: “Za dijete 800 eura mjesečno?! Neee, ma to je laž. Dijete se može odgojiti s puno manje novaca, ali i s puno više. To je neusporediva kategorija.”

I Dajana iz Zagreba kaže da ne treba puno potrošiti da bi imali dvoje djece: “Mislim da se sve može u nekim normalnim okvirima, možda malo skromnosti”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari