'VODIMO EVIDENCIJU'

‘NISMO MAJMUNI, SUSTAV NE POSTOJI’: Poznati hrvatski chef ne odustaje od pripreme hrane u Petrinji!

Screenshot N1

‘Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bismo smjeli prići’

Nakon što je danas državna tvrtka Pleter počela s pripremom i dostavom hrane potrebitima u Petrinji, poznati hrvatski chef Mate Janković rekao je za N1 da će kuhari volonteri nastaviti kuhati za građane pogođene potresom sve dok imaju zaliha.

“Mi smo spontano organizirani. Nakon nekog vremena, kad smo shvatili da nas nitko ne prati u sustavu, počeli smo ga stvarati. Namirnice su isključivo iz privatnih donacija koje smo mi kao udruga skupili. Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400 kilograma krumpira, a imamo dvije tone. Udruga ugostitelja je molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi mogle naše donacije tamo ići”, istaknuo je Janković.

U čemu je problem?

“Nije bitno čija je hrana, nego je problem u tome da se nismo mi pojavili na terenu, ali gotovo nakon 15 dana se odjednom pojavi nekakva firma. Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati. Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka zaliha ćemo nastaviti kuhati. Zalihe su bile ogromne”, dodao je Janković rekavši da vode detaljnu evidenciju o svemu.

Iako su kao kuhari volonteri odmah nakon potresa došli na potresom pogođeno područje, od vlasti su dobili kritike. “Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bismo smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali”, poručio je Janković. (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari