Njemačka planira potpuno zabraniti vožnju nedjeljom, i to već ovog ljeta?

Photo: Pixsell

Ovo nije prvi put da je zabrana vožnje nedjeljom u planu, ona je na snazi u Njemačkoj bila 1973. godine tijekom naftne krize. Goriva je bilo premalo pa je plan za uštedu bio zabrana vožnji nedjeljom, piše Net.hr.

Njemački savezni ministar prometa Volker Wissing (FDP) upozorio je na moguću zabranu prometa svih vozila vikendom diljem zemlje od ljeta nadalje ako Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine srpnja, piše Fenix magazin.

U pismu koje je poslao vođama zastupničkih skupina njemačke vlade pozvao ih je da se taj zakon hitno odobri u Bundestagu.

“Zakon je u proceduri od prvog čitanja 22. rujna 2023. godine. Činjenica da još uvijek nije na snazi ​​dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti, koja ne služi ni klimi, niti ugledu savezne vlade”, izjavio je Wissing.

Ako izmijenjeni zakon ne stupi na snagu do 15. srpnja 2024. godine, Savezno ministarstvo digitalizacije i prometa dužno je prema važećim odredbama Zakona o zaštiti klime odmah predstaviti program kojim se osigurava usklađenost s godišnjim razinama emisija sektora prometa, a to bi značilo zabranu vožnje tijekom svih vikenda.

Njemačka mora smanjiti emisije svojih plinova za 65 posto do 2030. u usporedbi s 1990., prema Zakonu o zaštiti klime.

Wissing je istaknuo da ne samo da bi pojedinačna mobilnost patila zbog zabrana vožnje već bi i opskrbni lanci mogli biti trajno poremećeni, budući da bi kratkoročni prelazak s cestovnog na željeznički promet bio nerealan.

To bi imalo i značajan utjecaj na turizam.

“Bilo bi teško reći ljudima da smiju koristiti svoj automobil samo pet dana u tjednu, iako općenito postižemo naše ciljeve zaštite klime, rekao je političar FDP-a.”

Ovo nije prvi put da je zabrana vožnje nedjeljom u planu, ona je na snazi u Njemačkoj bila 1973. godine tijekom naftne krize. Goriva je bilo premalo pa je plan za uštedu bio zabrana vožnji nedjeljom, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari