ZBOG PORASTA BROJA ZARAŽENIH

Njemačka uskoro stavlja Hrvatsku na ‘crvenu listu’? Deutsche Welle: “Vrlo lako moguće”!

Pixsell

Putovanje na područja proglašena rizičnima iz Njemačke nije doduše zabranjeno, ali svi povratnici s njih moraju se obavezno testirati

Ljetna sezona 2020. ima samo jedno – da ono što danas vrijedi, sutra više ne mora vrijediti.Toga su itekako svjesni svi oni Nijemci kojima je ljetni odmor pred vratima, a to su prije svega oni s juga zemlje. Savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bayern, naime, uvijek imaju kasnije ljetne praznike od ostalih njemačkih pokrajina – ove godine do 7. odnosno 12. rujna.

Upravo za njih su posebno atraktivne mediteranske zemlje jer se do Italije i Hrvatske mogu “dobaciti” prilično brzo automobilom. Mnogi su mislili: čekat ćemo da vidimo kakva je situacija na terenu pa ćemo bukirati neki last minute aranžaman. Ali kako se odlučiti krenuti i last minute na put kada svakoga dana njemačka vlada i Robert Koch Institut (RKI) stavljaju nove zemlje na listu rizičnih područja za zarazu koronavirusom?

Putovanje na područja proglašena rizičnima iz Njemačke nije doduše zabranjeno, ali od 8. kolovoza svi povratnici s njih moraju se obavezno (besplatno) testirati čim uđu u Njemačku i dok ne dobiju rezultate biti u samoizolaciji.

Isto važi i za one koje je odluka o vlasti zatekla na području proglašenom rizičnim: oni ne moraju prekinuti odmor i odmah se vratiti kući, već ih očekuje ista procedura testiranja i samoizolacije do rezultata testa, piše DW.

Hoće li i Hrvatska uskoro na njemačku “crvenu listu”?

Iako Njemačka Hrvatsku (još) nije stavila na listu rizičnih područja – a s obzirom na izvještaje tipa “Korona-alarm u Hrvatskoj” koji se posljednjih dana učestalo objavljuju u njemačkim medijima, ne bi bilo čudo da se to uskoro dogodi – njemački turisti se upozoravaju kako i odluka Austrije da Hrvatsku proglasi “visoko rizičnom” ima posljedice za njihov put. Od ponedjeljka (17.8.) tako, prema navodima njemačkog automobilskog kluba ADAC-a, njemački turisti koji se vraćaju iz Hrvatske ne smiju se zaustavljati u Austriji.

To sve, zapravo, ne zvuči prestrašno i preodbojno: putovati se smije, kroz Austriju se mora “protutnjati” bez zaustavljanja, (što s obzirom na veličinu zemlje i nije neki problem), pri ulasku u zemlju se mora napraviti test koji je besplatan, a onda ostati koji dan doma dok se ne dobiju rezultati – pod uvjetom da je negativan.

No, Nijemce bez sumnje uznemiruju i vijesti o povratnicima iz Hrvatske koji su se, navodno, u Hrvatskoj zarazili koronavirusom. Malo njih je spremno analizirati gdje su ti zaraženi povratnici i prije svega kako provodili odmor u Hrvatskoj, jesu li partijali po Pagu ili bili gosti pretrpanog noćnog kluba u Makarskoj? Mnoge već odbija i činjenica da je u doba korona uopće dozvoljeno da rade objekti takvog tipa, objekti koji su provjereno rasadnici zaraze. Tu i tamo se u nekom članku spomene da je sporni klub zatvoren ili se prenese da je Hrvatska uvela mjeru zabrane rada noćnih lokala iza ponoći, ali to sada malo pomaže. Šteta je učinjena i ona će imati dalekosežne posljedice.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari