HITNE MJERE U ITALIJI

Porast broja zaženih: Zatvaraju se noćni klubovi, maske obavezne i na otvorenom

Udruga lokala s glazbom najavila je odmah tužbu upravnom sudu

Ponovni eksponencijalni rast broja zaraženih naveo je više članica Europske unije na hitne, ”vatrogasne” mjere.

U subotu je Italija zabilježila novih 600 zaraženih (na 60 milijuna to je otprilike kao kad bi ih Hrvatska imala 40 na 4 milijuna stanovnika) – pa je nastala panika da će novi val pandemije ugroziti proizvodnju, te početak školske godine, piše Jutarnji list.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza zabranio je u nedjelju rad svim noćnim lokalima, sa živom i snimljenom glazbom, a zabranio je ples i izvan lokala: na plažama, kupalištima, inim otvorenim mjestima, u hotelima itd. Zabrana stupa na snagu u ponedheljak i traje do 7. rujna.

Osim toga, naredio je da se na otvorenome maske moraju nositi od 18 do 6 sati svakog dana, zapravo svake noći.

Izrijekom je oblastima naređeno da ne smiju odstupati od naredbe.

Udruga lokala s glazbom najavila je odmah tužbu upravnom sudu. Ne zadovoljavaju se obećanjem ministra da će dobiti naknadu. Zahtijevaju da im se porez na dodanu vrijednost smanji na 4 posto (kao za kruh i kulturu), da im država plati naknadu za uposlene na čekanju itd.

U Italiji je 2016 (to je najnoviji podatak) bilo više od 2500 noćnih lokala s glazbom, s godišnjim prometom od 4 milijarde eura.

Uz njihove voditelje i uposlenike, zabrana pogađa pjevače, svirače, voditelje, tim više što raste broj lokala sa živom glazbom.

Udruga tvrdi da će profitirati organizatori ”divljih plesnjaka” (rave i sl.), bez poreznog i zdravstvenog nadzora, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari