KAOS U AFGANISTANU

Nobelovka kojoj su talibani pucali u glavu: ”Otvorite granice i primite izbjeglice!”

Foto: BBC

Malala Youdafzai, kojoj su talibani 2012. godine pucali u glavu, rekla je za BBC da bi zemlje trebale otvoriti svoje granice afganistanskim izbjeglicama.

“Na svojim ekranima sada vidimo strašne snimke. Ljudi bježe. Pokušavaju pobjeći na sigurno. Kada to vidite, shvatite da se radi o hitnoj humanitarnoj krizi”, rekla je Yousafzai, piše Index.

“Živimo u svijetu u kojem se priča o napretku, o jednakosti, o ravnopravnosti spolova. Stoga ne smijemo gledati da neka zemlja ide desetljeća ili stoljeća unazad. Moramo zauzeti hrabar stav kako bismo zaštitili djevojke i žene, manjinske grupe i kako bismo na tom području osigurali mir i stabilnost”, dodala je.

“To je od izuzetne važnosti, ne samo za mir u Afganistanu”

“Smatram da sada svaka zemlja ima svoju ulogu i odgovornost. Zemlje bi trebale otvoriti svoje granice afganistanskim izbjeglicama. Poslala sam pismo premijeru Imranu Khanu u kojem sam ga zamolila da dozvoli ulaz izbjeglicama, ali i da za njihovu djecu osigura pristup daljnjem obrazovanju i sigurnosti. Njihova budućnost ne bi smjela biti izgubljena. Trebali bi imati mogućnost da se upišu u lokalne škole ili da imaju nastavu u kampu”, smatra Malala.

VIDEO DANA:

“Još uvijek nisam stupila u kontakt s premijerom Borisom Johnsonom. No, tko god da me sada čuje, važno je da shvate koliko važnu strateško-političku ulogu imaju u ovome trenu. U ovome trenutku moramo zauzeti čvrst stav kako bismo osigurali zaštitu ljudskih prava. To je od izuzetne važnosti, ne samo za mir u Afganistanu već za mir na globalnoj razini”, zaključila je.

Talibani joj pucali u glavu

Malala Yousafzai je 2014. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Postala je poznata u cijelome svijetu zbog svoga aktivističkog angažmana nakon što joj je 2012. u školskom autobusu pucano u glavu.

Naime, talibani su zaustavili autobus u kojem je Malala putovala u školu i, nakon što se javila na njihovo pitanje “Gdje je Malala”, pucali su joj u glavu i vrat. Malala se nakon teške borbe oporavila u bolnici u Engleskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari