Noćas najveći nebeski spektakl ovoga ljeta – evo kako i gdje ga najbolje gledati

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja

U kolovozu se obilježava blagdan svetog Lovre, sveca koji je umro 10. kolovoza 258. godine. Osuđen je na smrt jer vlastima nije želio predati crkveno blago već ga je podijelio siromasima: a mučili su ga tako što su ga pekli na roštilju. Duhoviti Lovro je u jednom trenutku viknuo: “Ova strana je pečena, okrenite me i zagrizite!” – zbog čega je i zaštitnik komičara. No, zadnjih godina sve je poznatija noć zvijezda padalica, koje su prema legendi suze svtog Lovre.

Noć zvijezda padalica jedna je od najiščekivanijih noći u godini. Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019., piše Hrvatski astronomski savez.

Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat obzirom da će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora. Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca.

Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22:00 sata do jutra.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
Vijesti.hr
Nel Pavletic/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU: