LJESTVICA DRŽAVA

Video | Norveški imaju 11.000, a naši 3.000 kuna penzije. Pričali smo sa sretnicima koji žive u raju za penzionere

Najbolje je biti star u Norveškoj, druga je Švicarska, pa Island, Irska, Australija, na 22. mjestu je Slovenija – ispred Japana

Prosječna hrvatska mirovina od 2868 kuna žalosno zvuči u eurima, 380 eura dobivat će umirovljenici nakon Nove godine. A od toga još žalosnije zvuči usporedba s drugim zemljama, 12 000 kuna prosječna je mirovina u Švicarskoj, 11 300 kuna u Norveškoj. I baš te dvije zemlje jackpot su za umirovljenike, barem tako pokazuje Globalni indeks umirovljenja. Tamo se seniori ne bude s egzistencijalnim brigama kao kod nas, nego planiraju ljetovanja, zimovanja i večere u restoranima.

Savršeno starenje, bajkovita mirovina, švicarske bake, norveški djedovi, ma sve pustolovi i gurmani, tamo je treća dob bolja nego naša prve i druga dob, ok pretjerujemo, naravno, ali bar nema toliko krpanja kraja s krajem.

„U Švicarskoj uglavnom svi mogu da žive od svoje penzije, uz relativno dobar životni standard. Inače što se tiče umirovljenika kod nas u Švicarskoj, oni su u stanju da prave ferije normalno kao i svi ostali’’, izjavio je Tomislav Babić iz Stein am Rhein u Švicarskoj.

„Žive jedan lagodan život to su ljudi koji imaju vremena na putovanja, na raznorazne zdravstvene potrebe, umirovljenici žive jedan mirniji život ne u luksuzu ali vidim da dosta posvećuju vrijeme i društvu prijateljima kavama kolačima odlasku u španjolsku gdje imaju nekretnine’’, rekla je Marina Pohla iz Osla.

O čemu se stvari radi, izašla je nova ljestvica država gdje biti star nije muka. Mjerilo se sve, od kvalitete zdravstva, visine mirovine, razine sreće, čistoće zraka , postoji li porez na primanja u starosti.

Najbolje je biti star u Norveškoj, druga je Švicarska, pa Island, Irska, Australija, na 22. mjestu je Slovenija – ispred Japana. Inače prosječna mirovina u Norveškoj je 11 300 kuna, Švicarskoj 12 000, Sloveniji 5000, Hrvatska nije bila uključena u ovo istraživanje – kod nas je prosjek 3000.

Za mašinom kao tekstilna radnica gospođa Bara radila je 36 godina.

„Ima 2470 kuna penziju. Sin mi plaća režije’’, kazao je Bara Jakopović iz Zagreba.

A 27 godina kuhala je kave kao konobarica Nada, pa onda otišla u mirovinu, pa se iz mirovine opet zaposlila jer ne može drugačije.

„Spremačica sam ne, spremam čistim, i tak je, tak ide, što da vam kažem’’, rekla je Nada Končić iz Zagreba.

Naravno najvažnije je koliko je tko zarađivao prije mirovine, a i ogromna je razlika kad si u organiziranom državnom smještaju, puno optimističniji tonovi stižu iza ovih zidova, puno, puno optimističniji.

„Ja mislim da mi imamo bolju kvalitetu života nego bilo gdje drugdje’’, smatra Mladen Belica iz Doma za starije Trešnjevka.

„Mi si priuštimo, možda nismo pravi primjer. Bila je korona pa smo si malo prištedjeli i priuštili sedam dana na moru u hotelu’’, izjavili su Božica i Slavko Trnka iz Doma za starije Trešnjevka.

Bravo za Božicu i Slavka, i ne, to nije luksuz, to je minimum normalnog koliko bi si svatko od naših umirovljenika nakon cjeloživotnog mukotrpnog rada trebao moći priuštiti, ali nažalost, još ćemo dugo mi samo maštati o nekom švicarskom i norveškom dostojanstvenom starenju, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari