VELIKI UDAR NA GRAĐANE

VideoNova poskupljenja pred vratima: Od hrane do goriva i grijanja poskupljuje sve pa i telekomunikacijske usluge

Vlada za sutra najavljuje odluku kojom će pokušati ublažiti novo poskupljenje, ali ionako rekordno visoke cijene goriva od utorka će biti i više

Od hrane do goriva i grijanja poskupljuje sve i pa telekomunikacijske usluge. Za građane već sada preskupo, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.hr.

“Bez obzira jel’ to ulje, brašno, hrana, mobilne usluge, pretjerali su u svemu. Ne znam kako će ljudi, ajde imaju taj neki besplatan internet pa na zovu preko Vibera, WhatsAppa, ne znam stvarno”, rekla je Riječanka Đana Marin.

“Ako će oni poskupjeti mislim da ćemo morati vrlo dobro štedjeti i na tome, smanjiti korištenje, spajati se na WIFI gdje god možemo i tako štedjeti”, kazala je Astrid Massari iz Rijeke.

Vodeći operateri povisuju cijene određenih tarifnih paketa. Iz regulatorne agencije poručuju koja usluga će i koliko poskupiti poslovna je odluka svakog operatera.

“Radi se o poskupljenjima do maksimalno 20 kuna. Važno je za korisnike da ukoliko operator povećava cijenu on ima pravo raskinuti ugovornu obvezu i nije dužan platiti nikakve dodatne naknade prilikom raskidanja ugovora”, rekao je voditelj Odjela zaštite korisnika HAKOM-a, Andro Marčev.

Korisnici za to imaju 30 dana, a novu tarifu savjetuje treba pametno odabrati i plaćati ono što zbilja i koriste.

“Mnogi imaju uključeno puno minuta, gigabajta, svega, a zapravo to ne troše. Pogledati svoje navike s obzirom na račun, provjeriti ponude, naći ono što je najpovoljnije napraviti zahtjev za prijenos broja i raskinuti ugovor”, kazao je Marčev.

Skuplja će biti i slijedeća sezona grijanja, posebno za kućanstva koja se griju preko toplane.

“Malo ćemo manje grijati, više zatvarati prozore i nadam se da se nitko neće smrzavati”, rekla je Zagrepčanka Maja Švarka.

“Poskupljenja su svugdje i što se tiče hrane i goriva, grijanje je još jedno u nizu pa evo možemo se nadati toplijoj zimi”, kazala je Irena Smojver iz Zagreba.

Iz HEP toplinarstva poručuju došlo je do drastičnog povećanja ulaznih troškova. Kako doznajemo odluka o poskupljenju trebala bi biti poznata u idućih 10-tak dana.

“Tarifne stavke se utvrđuju na temelju metodologija koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Stoga će visina promjene krajnjih cijena za kupce biti poznata tek nakon što HERA donese odluke o novim tarifnim stavkama”, izvijestili su iz HEP-a.

Energetski stručnjak poručuje vrijeme jeftine energije je prošlo, treba se okrenuti obnovljivim izvorima. Cijena nafte se ne smiruje, ruske nafte manjka, a to znači i daljnji rast cijena goriva.

“Rast će iznad svih granica koje su mnogi predviđali. Idućih 60-75 dana doći će do porasta cijene sirove nafte, a onda i naftnih derivata, smirenje tek sredinom 8. mjeseca. Do tada, manje se vozimo”, rekao je energetičar Igor Grozdanić.

Gorivo je već sada za mnoge preskupo.

“Rezervoar je bio oko 700 kuna, sad to ide na oko 900 kuna koliko je bilo pri zadnjem tanku. A ništa trčat ćemo, rezat ćemo tanje šnite kruha i hodat ćemo”, rekao je Marko Ristić iz Pule.

“Rado bi ja išao biciklom, ali vozilo mi je potrebno za posao pa ne mogu toliko”, kazao je Puljanin Jovan Prusac.

Vozači će na svojim džepovima osjetiti i skuplje registriranje automobila i to zbog dodatnog osiguranja od naleta na divljač, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views